Đorđe Jovančić: Njujork otvorio vrata u svijet

Aleksandra Madžar
Đorđe Jovančić: Njujork otvorio vrata u svijet

Istočno Sarajevo - Pripremam zbirku dječijih pjesama koja će uskoro biti objavljena kao udžbenik za osnovne škole. U planu je i nekoliko novih koncerata savremene akademske muzike gdje će ponovo biti izveden moj klavirski komad, ali i neke nove kompozicije.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" kompozitor iz Istočnog Sarajeva Đorđe Jovančić, koji je autor prvog srpskog etno-mjuzikla "Toplik". Njegovu kompoziciju "Just a minute and a half" čula je i publika u čuvenom "Karnegi holu" u Njujorku. Jovančićev klavirski komad izveden je u januaru pred njujorškom publikom.

- Radujem se što će i moje nove kompozicije biti izvođene u drugim zemljama. Njujork mi je na neki način otvorio vrata u svijet. Takođe radim i na novom muzičkom projektu moje sestre Ane - kaže Jovančić.

Mladi muzičar, koji je prve muzičke korake napravio na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci, i ove godine je, četvrti put zaredom, autor jedne od pjesama na ovoj muzičkoj manifestaciji.

- S obzirom na to da je ove godine nova koncepcija Đurđevdanskog festivala, drago mi je da sam ponovo dio te priče. Takođe, pripremam i dva nova proljećna singla za ljubitelje moje pop muzike - kazao je Jovančić.

Njegovu kompoziciju "Sanjaš li još" na festivalu će izvesti Valentina Mec. Osim pisanja kompozicija, Jovančić je počeo rad u muzičkoj grupi.

- Nedavno je oformljena a kapela grupa "BasicS" sa kojom sam počeo da radim. Osnivam i školu pjevanja, koja se takođe zove "BasicS". U toj školi biće pružena prilika mladima i djeci da pokažu svoj talenat - ističe Jovančić.

"BasicS" je prva vokalna grupa te vrste u BiH, a čine je profesionalni muzičari koji obrađuju hitove domaće, regionalne i svjetske scene, a pripremaju i autorski debitantski album.

- Značajno je što će svima koji dođu u školu "BasicS" biti omogućeno da uče pjevanje kod renomiranih profesora iz zemlje i regiona, a dobiće priliku i da odu na neki muzički festival - rekao je Jovančić.

Kao jedan od važnijih nastupa u karijeri Đorđa Jovančića je prošlogodišnje učešće na međunarodnom festivalu umjetnosti "Slavjanski bazar" u Bjelorusiji gdje je predstavljao BiH.

Na jednom od najvećih festivala u Evropi Jovančića je uživo pratio Nacionalni akademski simfonijski orkestar Bjelorusije, koji je izveo njegov aranžman za kompoziciju "Zasp'o Janko pod jablanom".

Školovanje

Đorđe Jovančić je prvo svirao na harmonici i pjevao, a kasnije se posvetio kompozitorskom radu. Muzičku karijeru započeo je učešćem na Đurđevdanskom festivalu 2001. godine u Banjaluci. Osim završenog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja, pohađao je i časove solo pjevanja. Završio je dva visoka nivoa kursa "Estill voice models" kod profesora An-Mari Spid sa Kraljevske muzičke akademije u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana