Đorđe Aralica, vajar, za “Glas Srpske”: Umjetnost se lakše događa u bogatom svijetu

Milanka Mitrić
Đorđe Aralica, vajar, za “Glas Srpske”: Umjetnost se lakše događa u bogatom svijetu

Izlaganje pred novom publikom uvek je veliki izazov za umetnika. Počevši već od izbora radova, pripremio sam se da za novu publiku kreiram novu intrigantnu postavku.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” vajar Đorđe Aralica, govoreći o prvoj izložbi realizovanoj u BiH, postavki “Vagon skulptura”, koja je u prijedorskoj galeriji “Sreten Stojanović” otvorena do 25. maja.

- Nadam se da prva neće ostati i poslednja izložba - dodaje ovaj umjetnik o izložbi radova koji su nastajali u posljednjih nekoliko godina.

GLAS: Izložena djela su predmeti sačinjeni od lanaca. Šta im je zajednička crta u upotrebnom i simboličkom značenju?

ARALICA: Zajednička osobina im je gradivni materijal i prepoznatljivost svakodnevne životne rutine. Kad se pomenu lanci oni često izazivaju negativne konotacije, ali za mene lanac nosi ideju povezanosti. Moji skulptoralni objekti nemaju upotrebnu vrednost, ali su sredstvo identifikacije i afirmacije ličnog iskustva.

GLAS: Koliko predmeti od lanaca u stvari predstavljaju naše robovanje stvarima i imaginarne lance koji na različite načine svakodnevno ugrožavaju naše slobode?

ARALICA: Robovanje predmetima i konzumerizam jesu fenomeni sadašnjice, ali metafore koje umetničko delo budi kod posmatrača često su van kontrole umetnika. Lanci i jesu interesantan medij zbog toga što nose različita tumačenja. Doživljaj slobode i sputanosti neće biti i nije neminovno identičan u prošlim, sadašnjim i budućim danima.

GLAS: Postavka nosi naziv “Vagon skulptura”, a jedan rad zove se “Kofer”. Da li taj kofer kao simbol odlazaka, putovanja i promjena može da predstavlja neku vrstu slobode, ako putovanja posmatramo kao jednu vrstu pronađene slobode?

ARALICA: Pre desetak godina ja sam imao izložbu pod naslovom “Citdž Luggage” na kojoj sam predstavio skulpture u obliku kofera. Mnogi su tu temu protumačili kao refleksiju mog životnog stila, ali je izložba govorila o doživljaju ubrzanja koji je bio moja osnovna impresija o životu velike metropole kao što je Njujork. 

GLAS: Šta su okovi, a šta slobode čovjeka u ovom vremenu? Da li je umjetnost dovoljno slobodna?

ARALICA: Misao umetnika jeste slobodna, ali van misaonog umetnost je ograničena u meri u kojoj su i naši životi ograničeni opštim okolnostima.

GLAS: Izlagali ste širom svijeta, dobitnik ste značajnih priznanja među kojima je i nagrada “Polok-Krasner”. Šta biste rekli da je drugačije u različitim dijelovima svijeta što se pristupa umjetnosti i finansijskog izdvajanja za umjetnost tiče, kao i samog priznavanja umjetnika i davanja prostora i prilike?

ARALICA: Suprotno uobičajenom viđenju da siromaštvo i težina života potiču umetničko stvaranje, umetnost se lakše i češće događa u bogatom svetu. Nije čudo što umetnici hrle u velike svetske centre, gde obrazovani i bogati konzumenti generišu glad za umetnošću. Po pravilu u “pohlepnom” kapitalističkom svetu postoje afirmativne poreske olakšice za umetnike, ali još značajnije i za konzumente i finansijere umetnosti. U takvim sredinama prava, kvalitetna umetnost nema isti rang i ne uživa istu društvenu brigu kao što je često slučaj u društvima koje umetnost smatraju za nepotrebni socijalni eksces.

Samostalni stvaralac

GLAS: Stvarate kao samostalni umjetnik, a član ste ULUS-a i ULUPUDS-a. Kakve su prednosti i mane statusa samostalnog umjetnika i šta bi na tom polju trebalo promijeniti i poboljšati?

ARALICA: Neizvesnost položaja “nezaposlenog” umetnika bez stalnog angažmana i stalnih prihoda jeste najtraumatičnije moguće iskustvo. Društvo u tranziciji, koje smo prerano prepoznali kao demokratsko, nažalost nije donelo proširenje nego sužavanje nekada postojećih institucionalnih prava umetnika. Umesto umetnika - stvaraoca finansijsku pomoć društva dobijaju galeristi, kustosi i administratori dok je umetnik osuđen na bedno bivstvovanje frilensera. Tekuće elite kao da nemaju u vidu istorijske primere o celim epohama koje pamtimo po umetničkim delima, a ne po nosiocima finansijske i političke moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana