Djelo Horhea Luisa Borhesa u izdanju "Lagune": "Sveopšta istorija beščašća" u novom ruhu

Agencije
Djelo Horhea Luisa Borhesa u izdanju "Lagune": "Sveopšta istorija beščašća" u novom ruhu

BEOGRAD -  Knjiga kratkih priča "Sveopšta istorija beščašća" Horhea Luisa Borhesa tokom ovog mjeseca biće objavljena u izdanju beogradske "Lagune".

 

- Godine 1517. fra Bartolome de las Kasas se duboko sažalio na Indijance koji su skapavali od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata i predložio je caru Karlu Petom da se dovedu crnci, pa da onda oni skapavaju od umora u nesnosnim paklovima antilskih rudnika zlata - stoji u kratkoj najavi djela.

Navedeno djelo prvi put je objavljeno 1935. godine, a izmijenjeno izdanje 1954. godine.

- Borhes je silno želeo da upozna i razume svet beščasnika osećajući da on nije samo neki poseban, izopačen i mračan deo čovečanstva, izdvojen od ostalih bedom i sirovošću, već nešto što postoji u svakom čoveku, pa i u njemu samom. Ovde on ispisuje priče o poznatim ucenjivačima, prevarantima, siledžijama, ubicama, piratima i lažnim prorocima spajajući duboke filozofske uvide sa njemu svojstvenim humorom. I upravo je ovo istančano zadovoljstvo u pripovedanju "sveopšte istorije beščašća" obeležilo pojavu radikalno novog književnog glasa u svetskoj književnosti - naznačeno je o djelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana