Djela Radoša Antonijevića u MSU RS: Život i čovjek ogoljeni očima umjetnika

Aleksandra Glišić
Djela Radoša Antonijevića u MSU RS: Život i čovjek ogoljeni očima umjetnika

Banjaluka - Ljubitelji savremene umjetnosti u Banjaluci dobili su priliku da se upoznaju sa stvaralaštvom vajara Radoša Antonijevića obuhvaćenim izložbom "Na svome mjestu stajati", koja je najavljena još u aprilu instalacijom "Oni koji jedu krompir" ispred Muzeja savremene umjetnosti RS.

Antonijevićevo viđenje svijeta u kome živimo i sudbina čovjeka uobličeno u originalnoj postavci sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim, što se vidjelo i na zvaničnom otvaranju izložbe u četvrtak uveče. Izložbu je zvanično otvorila pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Umjetnik objašnjava da koncept izložbe istražuje sudbinu čovjeka kao pojedinca u odnosu na složene istorijske, nacionalne, religijske, političke, kulturne, ideološke i mnoge druge uticaje koji ga formiraju i određuju.

Ističe da postavka govori o upornoj potrazi čovjeka da nađe svoje mjesto u situaciji kada se to čini gotovo nemoguće, budući da "nas život stalno tjera da se krećemo, pomjeramo do sudnjeg časa".

- Izložba ima dva toka, jedan koji prikazuje moje skulpturne radove u posljednjih deset godina koji su povezani u priču o životnim tranzicijama i o migracijama u mnogo širem kontekstu - naveo je Antonijević.

Objasnio je da centralni motiv izložbe - tri šatora, predstavlja tri planine - Sinaj, Olimp i Ararat.

Pred posjetiocima je instalacija koja preko sandučića prve pomoći simbolizuje groblje, odnosno tranziciju ljudskog života do smrti.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković podsjetila je da je izložba veoma zanimljivo najavljena instalacijom u javnom prostoru ispred Muzeja.

- To je najviše šerovana vijest na našem "Fejsbuk" profilu, rad koji je privukao zaista najviše pažnje, izložba koja je zvanično u našem planu i programu, a podržalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - kaže Vujkovićeva.

Suprotni polovi

Kustos izložbe Mladen Banjac kaže da su postavkom suprotstavljeni dijametralno suprotni polovi, među kojima na prvi pogled ne postoji veza, ali su u jednoj priči.

- To se vidi na instalaciji groblja, što asocira na smrt, na kraj života ili na početak novog. To je predstavljeno kutijama za prvu pomoć koje bi trebalo da spriječe da dođemo do kraja života - rekao je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana