Djela Milića od Mačve izložena u Kulturnom centru Gradiška: Svaki rad u sebi čuva dio istorije

Milanka Mitrić/Agencije
Djela Milića od Mačve izložena u Kulturnom centru Gradiška: Svaki rad u sebi čuva dio istorije

GRADIŠKA – Jedinstveni stvaralac umjetničkog svijeta ovih prostora Milić Stanković, poznatiji kao Milić od Mačve, bio je jedan od najznačajnijih imena srpskog slikarstva 20. vijeka, a dio onoga što je stvorio predstavljen je sada i u Gradišci, na izložbi njegovih crteža.

Stanković je bio pripadnik pokreta “Medijala”, zajedno sa Leonidom Šejkom, Oljom Ivanjicki, Kostom Bradićem i drugima. Kao i ostali umjetnici “Medijale”, njegovo stvaranje bilo je prožeto čuvanjem tradicije, ali i usmjeravanjem ka savremenosti, što bi činilo jedinstven umjetnički spoj.

Na izložbi je, koja je otvorena u Kulturnom centru Gradiška, predstavljeno 29 crteža, koji potiču iz privatne zbirke Dušanke Subotić Homen, unuke gradiškog prote Dušana Subotića. Ona je naglasila da svaki njegov rad govori nešto o istoriji srpskog naroda i da ima svoju poruku, što ju je navelo da sakuplja njegove slike i crteže. Postavkom su obuhvaćeni crteži Lepenskog vira, koji prikazuju dijelove izgubljene civilizacije, a nastali su šezdesetih godina. Rađeni su olovkom i tušom.

- Svaka slika kazuje nešto o istoriji srpskog naroda. Kosovski boj, selidba s Kosova, čarme oko Bosne, Mileševa. Sve je to dio naše srpske istorije - navela je Subotić Homen i dodala da je izložbu napravila i u spomen na svog djeda.

Izložbu je otvorila je ministarka kulture Srbije Maja Gojković, koja se u svom obraćanju osvrnula na neke crtice iz slikarovog života i rada. Kako je naglasila, Milić se u svom stvaranju oslanjao na narodne običaje, priče i legende, bio je inspirisan mitovima, magijom, a u svijetu umjetnosti ostao je upamćen po užarenim loptama, santama leda i lebdećim balvanima.

- Pred nama su i slike one na kojima su manastiri Grgeteg, Poganovo, Drača i druga znamenita mesta i događaji iz naše istorije. Sve to pokazuje koliko je Milić bio vezan za svoj narod i otadžbinu - naznačila je Gojkovićeva i dodala da sama ova izložba predstavlja jačanje kulturnih veza među državama i doprinosi očuvanju kulturnog nasljeđa te da podstiče savremeno stvaralaštvo i produkciju.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da je jedan od najvažnijih zadataka ustanova kulture da čuva sjećanja na velika imena, poput Milića od Mačve.

- Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržava izložbe ovakvog karaktera, naročito saradnju institucija Srpske i Srbije. Posebno je zadovoljstvo što je Gradiška domaćin izložbe i nadam se da će ljubitelji umjetnosti iz cijele Srpske doći da pogledaju izložbu - smatra ona.

Među prisutnima bila je i princeza Jelisaveta Karađorđević koja je istakla je da je zadivljena izložbom, jer je prvi put imala priliku da vidi izložene crteže Milića od Mačve.

- Dobro znam da Dušanka Subotić Homen ima dosta slika u svojoj zbirci i mislim da treba obezbediti neko prigodno mesto u Beogradu gde bi bile izložene, ili da ova izložba putuje po drugim mestima, da svi imaju priliku da je vide - objasnila je princeza Jelisaveta.
Izložba je otvorena do 6. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana