Djela Gojka Božovića na nekoliko jezika

Tanjug
Djela Gojka Božovića na nekoliko jezika

BEOGRAD - Knjige izabranih pjesama Gojka Božovića objavljene su proteklih mjeseci u Rusiji, Ukrajini i Hrvatskoj, saopštili su iz izdavačke kuće "Arhipelag".

Knjiga Božovićevih izabranih pjesama "Mapa i druge pesme" objavljena je u izdanju Izdavačke kuće "Skifija" iz Sankt Peterburga.

Rusko izdanje obuhvata izabrane pjesme iz pjesnikovih knjiga "Elementi", "Obližnja božanstva" i "Mapa". Pjesme je na ruski jezik preveo Vasilij Sokolov.

Izbor iz novije poezije Gojka Božovića objavljen je i u Ukrajini, gdje se pojavila knjiga izabranih pjesama "Granice grada i druge pesme".

Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće "21" iz Černjivci u prevodu Ale Tatarenko.

Povodom izdanja izabranih pjesama Božovića u Ukrajini, književna kritičarka Inge Kejvan je napisala da je svaki pjesnički tekst Gojka Božovića zasebna je priča, događaj, tačka koja spaja trenutak iskustva, prošlost i bezvremenost.

- Ako poeziju Gojka Božovića zamislimo kao koordinatni sistem, onda je njegov lirski junak uvijek u centru. A glavni lik ove poezije je misao koja "treperi", prožima prostor i vrijeme, krećući se najvećom mogućom brzinom prevazilazeći nemoguće. To je misao koja daje reč i smisao sadržaju Božovićevih tekstova" piše Kejvan.

Knjiga izabranih pesama Gojka Božovića "Iznad vode" objavljena je i u Hrvatskoj, a sadrži izbor iz Božovićeve poezije pisane u proteklih dvadeset godina. 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana