Djela fantastične književnosti često tražena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

Ilijana Božić
Djela fantastične književnosti često tražena u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

BANjALUKA - Fantastična književnost je poseban žanr koji čitaoce odvodi u čarobni svijet ideja, mašte i nadrealnosti, a čitaoci u NUB RS često traže upravo ovaj žanr koji ih odvodi na daleka putovanja u izmaštane svjetove.

Među najčitanijim knjigama u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske su “Igra prestola”, “Gospodar prstenova”, “Hari Poter”, zatim serijal “Dina” autora Frenka Herberta, knjige Džoa Aberkrombija, Pitera Breta (“Demonski ciklus”), Isaka Asimova (“Zadužbina”), Roberta Džordana (“Točak vremena”), Andžeja Sapkovskog (“Saga o Vješcu”) i mnoge druge. Sve one vode čitaoce do svjetova kao što su Vesteros, Kontintent, Srednja Zemlja, Hogvorts, Arakis i mnogih drugih.

Kako je za “Glas Srpske” kazala bibliotekarka NUBRS Lana Šaula knjige koje pripadaju naučnoj ili epskoj fantastici čitaoce više interesuju nego ranije, ali ne možemo reći da su najčitanije.

- Njih uglavnom biraju čitaoci koje ne zanimaju previše neki drugi žanrovi i obrnuto. Čitaoci koji su inače zainteresovani za drugu vrstu literature obično se ne upuštaju u avanturu čitanja knjiga iz ovog žanra - objasnila je Šaula.

Na pitanje da li su serije poput “Igre prestola” i filmovi o Hariju Poteru, kao i film “Gospodar prstenova” doprinijeli popularnosti ovog žanra ona je naglasila da su pomenute serije i filmovi naveli određeni broj ljudi da zaviri u svijet ovog žanra, a da o tome do tada nisu razmišljali.

- Ipak, činjenica je da su čitaoci naučne i epske fantastike inače vrlo posvećeni tom žanru, te najčešće veoma dobro informisani o svim novim izdanjima, adaptacijama i nastavcima i prije nego što se pojave kod nas - objasnila je.

Naglasila je da je važno skrenuti pažnju na malobrojne ženske, a interesantne i kvalitetne autorke kao što su Ursula le Gvin i Marija Semjonova.

- Dva imena koja bi još valjalo spomenuti jesu Liju Cisin, najpopularniji kineski pisac naučne fantastike, te naš, domaći pisac Nenad Gajić, autor “Bajke nad bajkama”, zanimljive trilogije zasnovane na našim predanjima i slovenskoj mitologiji - zaključila je Šaula.

Preporuke

Šaula je našim čitaocima u domenu naučne fantastike preporučila  knjige “Farenhajt 451” Reja Bredberija i “Cvijeće za Aldžernona” Danijela Kiza.

- Kada je riječ o epskoj fantastici, moja preporuka uvijek bi bila bilo koja knjiga Terija Pračeta - dodala je Šaula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana