Djela Denisa Haračića izložena u banjalučkoj galeriji “Vagon”: Ljudska lica umjetnošću otkrivaju stanje duha

Ilijana Božić
Djela Denisa Haračića izložena u banjalučkoj galeriji “Vagon”: Ljudska lica umjetnošću otkrivaju stanje duha

BANjALUKA - Moj rad je u konačnici uvijek okrenut predstavljanju čovjeka kao cjelovitog, kompleksnog, ali nesavršenog bića. U tome pronalazim istinsku ljepotu našeg postojanja.

Rekao je to umjetnik Denis Haračić za “Glas Srpske” govoreći o izložbi “Lica” koja je otvorena u banjalučkoj galeriji “Vagon” do 20. decembra.

Naglasio je da se u postavci radi o licima koja je nasumično napravio u protekle dvije godine.

- U radu koristim portret kao glavni motiv, te sam do sada na brojnim izložbama putem portreta nastojao da govorim o raznim temama. U ovom slučaju publici su predstavljeni moji nesvrstani radovi, oni koji ne pripadaju većoj konceptualnoj cjelini, a ipak postoje kao svjedočanstva vrlo složenim pričama i likovnim eksperimentima - objasnio je Haračić.

Dodao je da su neka od lica koja posjetioci mogu da vide u “Vagonu” naslikana na osnovu dobro promišljenih referenci, te da su neka slobodno konstruisana kao lični likovni izazovi.

- U krajnjem slučaju, u njima se, prije svega, krije moja radoznalost prema svemu što može da se iskaže ljudskim oblikom, a ta radoznalost se podjednako odnosi i na lijepe i na ružne aspekte naše psihe - rekao je on.

Kako nam je kazao, lice mnogo govori, a ono što umjetnik može ciljano i direktno zabilježiti u portretu rijetko kada može u psihološkom smislu parirati pravom, ljudskom iskustvu.

- Međutim, za mene u tome i leži neka vrsta izazova. Ne bih rekao da je svako lice koje sam uradio psihološki portret, ali nastojim da kroz radove govorim o ljudskom duhu i njegovoj složenosti. Umjetnost ima veze sa našom emotivnom inteligencijom i sposobnošću da učitavamo ono što je ljudsko u likovnom jeziku - kazao je Haračić.

Dodao je da, prema tome, ljudska lica i likovna umjetnost nam mogu razotkriti dublji uvid u naše stanje duha, ali pod uslovom da djelo uspijeva da sa nama direktno komunicira i da smo mi kao posmatrači otvoreni prema takvoj komunikaciji.

- U svemu tome potrebno je naglasiti i da je to najčešće proces koji se dešava na podsvjesnom nivou te kao takav ne podliježe umjetnikovoj direktnoj kontroli. Sve što umjetnik u tom slučaju može uraditi jeste da i sam radu pristupi iskreno i otvoreno, u nadi da će tračak sebe ostaviti posmatraču na prepoznavanje u okvirima univerzalnog govora likovne umjetnosti - ispričao je on.

U postavci “Lica” predstavljeno je sedam djela, a kako nam je kazao Haračić, neka od njih nastajala su i u vremenskim rasponima od po dvije godine, što svjedoči o obimu posla i procesu koji je prethodio ovoj izložbi.

- U tehničkom smislu, susrećemo se sa širokim dijapazonom medija, krenuvši od grafike pa sve do crteža, slikanja i audio-instalacije. Svaki rad za sebe predstavlja specifičan izražaj i kao takav ima svojevrsnu priču - objasnio je Haračić.

Naglasio je da je u posljednje vrijeme posebno fokusiran na autorefleksiju, koja vodi ka intimnim i izazovnim emotivnim stanjima.

- Umjetnost mi često služi kao oruđe za dokumentaciju, interpretaciju i procesuiranje tih stanja. Zbog toga se u motivima koje sam prikazao umjesto ljudskih figura portretiraju ideje. One ne slijede nikakav specifični niz ili logiku, nego nastaju impulsivno, kao reakcije na moje životno iskustvo. Za mene je u tom smislu najbitnija spoznaja sam proces unutar kojeg se uspijevam osloboditi određenog psihološkog tereta i prevesti ga u nešto drugo - rekao je Haračić.

Istakao je da je to važna vještina koja se može praktikovati kroz razne oblike ljudskog djelovanja, a u njegovom slučaju, to je likovna umjetnost.

- Različite teme su u radovima izražene na više načina, nekada direktno ilustrujući određenu ideju, a nekada suptilno, kroz likovni doživljaj određenog oblika ili boje - naveo je on.

Zaključio je da sa njihovim nastankom ono što je kao autor htio reći postaje manje bitno, dok se rad približava novoj sferi svog postojanja, unutar koje treba da bude otvoren za univerzalniju komunikaciju sa publikom.

Značaj galerije 

Haračić je istakao da ga je rad “Vagona” privukao da kontaktira sa ovom galerijom.

- Na području BiH su rijetke ustanove koje se na tom nivou i u takvom kontekstu bave mladom likovnom scenom. Zbog toga što “Vagon” okuplja talentovane i perspektivne mlade ljude u vrlo ozbiljnoj i produktivnoj priči, te upravo zbog toga što slična mjesta u našoj državi možemo prebrojati na prste, značaj ove galerije je enorman - rekao je on.

Kako je kazao, vrijeme će pokazati gdje ona tačno kotira u formiranju naše i regionalne umjetničke scene, ali je sigurno da se radi o mjestu na kojem se prepoznaje i kultiviše kvalitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana