Djela Baha i Skarlatija u centru pažnje

Aleksandra Madžar
Djela Baha i Skarlatija u centru pažnje

Banjaluka - Profesori Akademije umjetnosti organizovali su seminar "Muzika baroknih kompozitora za klavir", koji počinje danas u 14 časova, a predavanja se nastavljaju i u četvrtak od 10 časova u kamernoj sali Akademije umjetnosti.

Predavač koji će sa učesnicima putovati kroz djela Johana Sebastijana Baha i Domenika Skarlatija je profesor klavira Biljana Jašić-Radovanović, koja je za "Glas Srpske" govorila detaljnije o ideji seminara.

- Pokušaćemo da upoznamo učesnike sa muzikom baroknih kompozitora za klavir, stilskim obilježjima njihovih djela, sa posebnim osvrtom na djela Johana Sebastijana Baha i Domenika Skarlatija. Praktičnim radom na pojedinim kompozicijama ukazaćemo na stilske karakteristike ovih djela te u uvodu seminara detaljnije se osvrnuti na ovu problematiku - objasnila je ona.

U razgovoru sa pijanistom Dejanom Jankovićem, asistentom na Katedri za klavir, došla je na ideju da organizuju jedan ovakav seminar.

- Studenti klavira u svom programu kao obavezne imaju kompozicije J. S. Baha i D. Skarlatija. Kako sam ja slične seminare održala na muzičkim akademijama u Gdanjsku i Vroclavu (Poljska), te na muzičkoj akademiji u Bukureštu, smatrali smo da bi to bilo veoma korisno i za naše studente. Prijedlog je otišao prema Katedri za klavir na kojoj je prihvaćen - ispričala je Biljana.

Interesovanje za ovaj seminar, kako kaže, je veliko.

- Učestvovaće oko deset studenata klavira Akademije umjetnosti u Banjaluci i približno toliko učenika muzičkih škola iz Prnjavora, Gradiške, Dervente, Prijedora i Banjaluke. Pored toga, imamo najavljeno prisustvo petnaestak nastavnika klavira iz ovih muzičkih škola, koji će kao pasivni učesnici pratiti seminar - dodala je Jašić-Radovanović.

Usavršavanje

- Ovakvi seminari su neophodni za usavršavanje učenika i studenata muzike, kao i njihovih nastavnika. Iskreno se nadam da će postati redovna praksa u budućnosti te da ćemo imati priliku da dovedemo, kako gostujuće predavače sa drugih muzičkih akademija, tako i da organizujemo što više seminara naših profesora - naglasila je Biljana Jašić-Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana