Dječije pozorište RS počelo rad na predstavi "Bio jednom jedan lav": Omaž Dušku Radoviću

Ilijana Božić
Dječije pozorište RS počelo rad na predstavi "Bio jednom jedan lav": Omaž Dušku Radoviću

BANjALUKA- Ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske počeo je rad na predstavi "Bio jednom jedan lav", Duška Radovića, a premijera je planirana na stogodišnjicu piščevog rođenja, odnosno 29. novembra.

 

Ovaj naslov postaviće mladi banjalučki reditelj Nikola Bundalo, kojem je ovo i prva rediteljska saradnja sa ansamblom Dječijeg pozorišta RS. U predstavi igraju Đorđe Janković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković.

-Sa željom i odlučnom namjerom da Republika Srpska obilježi 100 godišnjicu Duška Radovića, jednog od najuglednijih srpskih intelektualaca 20. vijeka. Predstavom "Bio jednom jedan lav" oživjećemo njegovo djelo i osvijetliti književni opus, koji je važan temelj za edukovanje mlađih generacija, koji će zahvaljujući ovoj predstavi, čuvati sjećanje na gorostosa srpske intelektualne scene, čije mudro slovo ostaje bezvremeni kapital vrhunske umjetnosti-saoštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Mnogi i danas pamte predstave Dječijeg pozorišta RS, koje su nastale po djelima Duška Radovića  kao što su "Kapetan Džon Piplfoks", "Život je opaka navika" i "Razbojnik Kađa i princeza Nađa", sve tri u režiji Nenada Bojića.

U objašnjenju predstave, reditelj Nikola Bundalo istakao je da mu je fascinanta kob slobode, koje je bio svjestan i sam Duško Radović , uvijek na meti cenzora, zbog čega i nije prispio u elitne umjetničke književne krugove, ali je trajao dosljedan i uprkos svemu. U toj i takvoj usamljenosti, Duško Radović je ostao svoj, neokrnjen i zavještao nam svoj impozantan umjetnički opus.

Ovaj komad glumci pripremaju paralelno sa radom na predstavi "Mala sirena", Hansa Kristijana Andersena, koju će na Veliku scenu Dječijeg pozorišta RS postaviti bugarska rediteljka, Biserka Kolevska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana