Dječije pozorište RS: Održana prva proba "Gagarina"

Ilijana Božić
Dječije pozorište RS: Održana prva proba "Gagarina"

BANjALUKA- Prva čitaća proba za realizaciju predstave "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru" održana je danas u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Nakon što je vrijedna tehnika ovog teatra prema nacrtima i ideji scenografkinje Irine Somborac iz Beograda, izradila scenografiju i lutke ansambl je počeo sa čitaćom probom.

Kako je planirano, najmlađa publika ovu predstavu moći će premijerno da pogleda 16. marta, a  ovaj lutkarski komad nastaje prema knjizi banjalučkog književnika Berislava Blagojevića "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru".

Dramatizaciju i režiju potpisuje Jovan Caran, reditelj iz Zrenjanina, a iz Zrenjanina je i kompozitor muzike za predstavu, Danilo Mihnjević.

Gagarina će igrati Đorđe Janković, Šmokljana Aleksandar Runjić, Šmizlu Svjetlana Andrić, Biciklistu i Hektora Saša Terzić, a Riplija, Mrvicu i Lajku Aleksandra Spasojević.

Ovim se nastavlja programska orijentacija Dječijeg pozorišta RS da svake godine afirmiše i jednog domaćeg pisca, da bi se scenskim izvođenjem, praizvedbom, potvrdio izbor kvalitetne literature, odnosno igrao naslov iz obavezne lektire za osnovne škole.

Predstava nastaje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana