Dječije pozorište Republike Srpske uspješno završilo godinu: “Noć u Merlinovom zamku” najizvođenija predstava

Aleksandra Glišić
Dječije pozorište Republike Srpske uspješno završilo godinu: “Noć u Merlinovom zamku” najizvođenija predstava

BANjALUKA - Istorija Dječijeg pozorišta Republike Srpske počela je 30. decembra 1955. godine, kada je u Banjaluci osnovan Centar za vaspitno-zabavni život djece - podsjetili su iz ovog teatra.

- Bio je to veliki novogodišnji poklon tadašnjim generacijama mališana, koji će i do danas ostati vjerni teatru za djecu, čiji su razvoj i uspjesi 1998. godine krunisani statusom nacionalnog teatra Republike Srpske. Nastupom polaznika škole baleta, priređenog 20. maja 1956. godine, najavljena je i prva premijera izvedena 14. oktobra 1956. Bila je to bajkovita lutkarska jednočinka “Šumski car”, koju je po svom tekstu režirao Vojmil Rabadan - saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Od tog datuma do danas Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 312 premijera, a predstave je gledalo više od četiri miliona gledalaca.

- Svake godine, svečano obilježavajući datum svog osnivanja, Dječije pozorište Republike Srpske proglašava najuspješnije predstave u protekloj godini te zbrajajući broj izvođenja proglašava i najangažovanije članove ansambla - saopšteno je iz ovog pozorišta.

Tako su u 2019. odigrane 202 predstave, od kojih je najizvođenija “Noć u Merlinovom zamku”, sa ukupno 51 igranjem.

- Najviše predstava odigrala je Svjetlana Andrić, koja je izašla na scenu 104 puta te Željko Milićević 101 i Ana Anđelić 100 puta - naveli su iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

U decembru ove godine ovaj teatar obradovao je publiku premijerom predstave “Koboldi”, koju je inspirisan bajkom Aleksandra Dime režirao Todor Valov. Riječ je o predstavi koja je oduševila školarce, ali i odraslu publiku, donijevši na scenu izvanredne kostime, maske i lutke, uz maestralnu igru glumaca Dječijeg pozorišta RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana