Dječije pozorište Republike Srpske: Nova scena i svečana akademija za jubilej

Aleksandra Madžar
Dječije pozorište Republike Srpske: Nova scena i svečana akademija za jubilej

Banjaluka - Dječije pozorište Republike Srpske proslaviće sutra veliki jubilej, šezdeset godina uspješnog profesionalnog rada za djecu i mlade.

Ovim povodom u 18 časova biće organizovana svečana akademija, na kojoj će, uz scenski program koji će prikazati retrospektivu razvoja i djelovanja ove kulturne ustanove, sa posebnim akcentom na posljednjih deset godina, dodijeliti povelje i zahvalnice pojedincima i kolektivima za doprinos radu pozorišta, iskazano prijateljstvo, razumijevanje i nesebičnu pomoć. Povelja za izuzetan doprinos radu i razvoju pozorišta, najviše priznanje Dječijeg pozorišta Republike Srpske, biće uručena predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku,

Vladi Republike Srpske, gradu Banjaluka, Narodnom pozorištu Republike Srpske i mnogim drugim istaknutim srpskim umjetnicima, književnicima, institucijama i medijima koji su sve ove godine podržavali rad pozorišta.

Na čelu ove kulturne institucije još od 1993. godine je direktor Predrag Bjelošević. Ponosan što se ovaj jubilej obilježava, podsjetio je da ga je od samog početka rada u DPRS vodila velika želja da se pokaže šta se sve može postići u umjetnosti i radu ako imate viziju, a posebno u ustanovi kulture koja se bavi lutkarstvom i pozorišnom umjetnošću za djecu i mlade.

- Kasnije, vremenom, sve prisutnija čista dječija radost, nakon dobre predstave, bila je motiv za još veće angažovanje u pozorištu. Posebno u ono tragično ratno, pa i poratno vrijeme, kad su mnoga djeca, imao sam osjećaj, i njihovi roditelji, jedino pravo ljudsko utočište za radost i nadu nalazili upravo u svome, tada Krajiškom dječijem pozorištu - priča Bjelošević.

Shvatao je, kako kaže, u to vrijeme, svoju ulogu u stvaranju ambijenta u kojem će i dijete i roditelji osjetiti blagost bajke, steći vjeru u mogućnost ljepšeg i dostojanstvenijeg života i, naravno, na trenutak bijega iz strašne ratne psihoze i stvarnosti.

- Moje maksimalno angažovanje došlo je i kao svijest o privilegiji da se bavim umjetnošću koju volim. Takođe, meni kao pjesniku i dramskom piscu odgovarala je ovakva pozicija jer svako pozorište za djecu je poetsko pozorište, koje na djecu djeluje sinkretizmom svih umjetnosti - kazao je on.

Kruna rada, dodaje on, biće svečano otvaranje nove, Male eksperimentalne scene za 60 posjetilaca upravo u srijedu kada teatar slavi 60 godina profesionalnog djelovanja.

Uspjesi

Ističe da je zadovoljan svim što je do sada postigao sa svojim kreativnim timom.

- Bio bih neskroman kada bih rekao da nisam. Svoj angažman u pozorištu započeo sam sa desetak radnika, od kojih tri glumca. Danas DPRS zapošljava 44 radnika i ima 15 akademskih glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, lutkara. Premnogo je nagrada za nabrajanje, ali ti uspjesi najbolje govore o našem rejtingu u svijetu pozorišta za djecu - naglasio je Predrag Bjelošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana