Djeca piscima najdraži čitaoci

Aleksandra Madžar
Djeca piscima najdraži čitaoci

Banjaluka - Međunarodni dan dječije književnosti biće sutra obilježen širom svijeta kako bi bilo ukazano na značaj književnosti za najmlađe, ali i da bi na pravi način bio proslavljen rođendan najslavnijeg pisca bajki Hansa Kristijana Andersena.

U čast ovog dana srpski književnici podsjetili su koliko je pisanje djela za djecu bitno za njihovo odrastanje, savladavanje čitanja i razvijanje mašte.

Jedan od najpopularnijih srpskih književnika za djecu Uroš Petrović iz Beograda, koji je rado viđen gost u Banjaluci, istakao je da je djetinjstvo najvažniji dio u životu svakog čovjeka.

- Možda je vreme da oslušnemo mališane, i kroz hiljadu mutnih koprena današnjice uočimo da je vreme posvećeno deci ono najlepše, najsmislenije i najpametnije iskorišćeno - kazao je on.

Ponosan je, kaže, što je prošlogodišnji Sajam knjiga u Beogradu prvi put otvorio pisac za djecu, Ljubivoje Ršumović.

- Nadam se da je taj simbolični čin najava da će biti više lepote, pameti i radosti, atributa prirodno svojstvenih deci, u čitavom posrnulom društvu - istakao je Petrović.

Njegovo djelo "Deca Bestragije" privuklo je veliku pažnju školaraca, jer su u njemu živo i maštovito otkrivene sve tajne pustolovina karakterističnih za djetinjstvo.

- Radnja dobrog romana za decu trebalo bi da teče šezdesetak hiljada puta brže nego život - dakle, i najburnija, najbogatija životna priča trebalo bi da se pretopi u tri ili četiri sata zlatnog, esencijalizovanog literarnog doživljaja. Nadam se da sam sa "Decom Bestragije" to postigao - rekao je Petrović.

Književnica iz Banjaluke Stevka Kozić-Preradović smatra da je najljepši momenat pisanja za djecu onaj u kome autor shvati da piše iz ugla djeteta, a ne odraslog čovjeka.

- Djeca su možda naša najveća radoznalost. Oni su ona nevina tačka kojoj stremimo, a priroda nas tokom života udaljava od nje. Sam Andersen je nesvjesno učinio podvig koji traje i trajaće vijekovima - kazala je ona.

Inspirisana da stvara za djecu, do sada je objavila zbirku priča "Biserni dvorac" i dvije knjige poezije "Pametna planeta" i "Sunčeva lektira" u kojima uživaju najmlađi čitaoci.

Produkcija

- Mala je posvećenost detetu. Mala u smislu izdavaštva, produkcije, stvaranja prostora za njihovu darovitost. Treba shvatiti da su deca bogorodno seme i da je najpotrebnije u njih ulagati, da bi bili obogaćeni znanjem i spoznali suštinu života, pogotovo u vremenu poremećenih vrednosti - kaže književnik Tode Nikoletić.

Njegov tekst "Put po svijetu na trotinetu" postavljen je na dječiju "Juhu scenu" banjalučkog Gradskog pozorišta "Jazavac". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana