"Đavolski dobar bluz" Ivana Nešića stiže u oktobru

Branislav Predojević
"Đavolski dobar bluz" Ivana Nešića stiže u oktobru

BEOGRAD - Djelo "Đavolski dobar bluz" beogradskog pisca i publiciste Ivana Nešića u oktobru će ugledati svjetlost dana, a biće objavljeno u izdavačkoj kući "Laguna".

Autor koji se kreće u vodama žanrovske književnosti od osamdesetih godina prošlog vijeka kao pisac, urednik i publicista, nakon saradnje sa kolegom Goranom Skrobonjom na hvaljenim romanima "Firentinskog dubleta", ove godine vraća se samostalnim horor romanom u velikoj mjeri inspirisanim djelom i životom legendarnog bluzera Roberta Džonsona.

- Džimi Dikson je povučeni tinejdžer koji skromno živi sa samohranom majkom. Svakodnevno ga maltretira lokalna družina koju predvodi nasilnik zvani Kameni. Džimi utjehu nalazi u sviranju na gitari, čemu ga podučava neobični lokalni bluzer Džerom Halford. Ali njegov muzički napredak budno prati tajanstvena komšinica Bibop Mama, u čijoj se kući neprestano vrti jedna te ista pjesma iz samo njoj znanih razloga. Kada se u Džimijevoj prilično sumornoj stvarnosti iznenada pojavi misteriozni Iluzionista, talentovani momak započeće putovanje koje će se završiti faustovskom dilemom. Da li će imati dovoljno snage da odoli više nego privlačnoj opsenarevoj ponudi - piše u najavi izdavača.

Roman "Đavolski dobar bluz" predstavlja omaž tvorcu delta bluza Robertu Džonsonu, ima 29 poglavlja jer je upravo toliko pjesama snimio tokom svog kratkog života ovaj izvanredni muzičar, a priča o Diksonu zasnovana je upravo na legendi o Džonsonovom susretu na raskršću - čovjek u crnom nudi nešto jedinstveno, ali cijena je previsoka, u šta će se glavni junak vrlo brzo uvjeriti.

Žikica Simić, poznati novinar i voditelj, za ovu knjigu kaže: "Džordž Romero, Vejlon Dženings i nečastivi na stranicama jednog romana srpskog pisca! Meni je to dovoljno", dok Nešićev književni saradnik Skrobonja objašnjava da je u ovom romanu Nešić uspješno spojio svoje dvije životne strasti.

- Svoju strast prema muzici i hororu Ivan Nešić je objedinio u furioznom romanu nadahnutom ne samo bluzom iz Delte i legendom o Robertu Džonsonu već i najupečatljivijim pasažima žanrovskih literarnih međaša kao što su Kingovo "To" ili Simonsovo "Leto noći". Za sve ljubitelje čiste, duboke misterije i strave - rekao je Skrobonja.

Biografija

Ivan Nešić rođen je u Beogradu 1964. godine, a od 1982. objavljuje prozu koja se pojavila u brojnim magazinima i časopisima poputa "Sirijusa", "Alefa", "Znaka Sagite", "Emitora", "Orbisa", "Kvartala", "Književne fantastike", "Gradine" i drugih. Zastupljen je u brojnim antologijama, a samostalno je objavio zbirke priča "Rigor Mortis" (1997), "Jedan na jedan" (2009) i roman "Pod imelom" (2019). S Goranom Skrobonjom napisao je romane "Firentinski dublet - Sfumato" i "Firentinski dublet - Kjaroskuro" u četiri ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana