Đaković: Njegovati ćirilicu- temelj srpskog identiteta

SRNA
Đaković: Njegovati ćirilicu- temelj srpskog identiteta

BANjALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uvijek naglašava važnost njegovanja kulture čitanja i očuvanja onog što je temelj srpskog nacionalnog identiteta - ćiriličnog pisma, te se trudi da u vezi s tim sačini dobar pravni okvir, rekla je Srni pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković.

"Bez direktnog rada sa učenicima i podrške kampanji koja dolazi iz obrazovnog sistema nećemo moći da napravimo rezultat koji želimo", rekla je Đakovićeva, koja je u banjalučkoj Osnovnoj školi "Đura Jakšić" prisustvovala predavanju o temi "Glagoljica, ćirilica i Vuk Stefanović Karadžić kao njen reformator", u okviru kampanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske "Čitajmo zajedno".

Ona je navela da su kampanje kojima se podstiče važnost čuvanja, zaštite i upotrebe jezika i ćiriličnog pisma izuzetno važne, a naročito da budu sprovedene i u obrazovnom sistemu.

"Osnovna škola `Đura Jakšić` iz Banjaluke se prva javila da zajedno sa učenicima podrži kampanju resornog ministarstva `Čitajmo zajedno`", rekla je Đakovićeva.

Ona je ukazala i na važnost donošenja novog zakona o zaštiti i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, koji obavezuje da se na naredne generacije prenosi ono što je kulturno nematerijalno nasljeđe.

Nastavnik srpskog jezika u ovoj školi Aleksandar Popović rekao je da ćirilica nije ugrožena dok je učenika koji je njeguju i da stoga ne treba strahovati za njenu upotrebi u budućnost na ovim prostorima.

On je dodao da je na nastavnicima i roditeljima da sugerišu djeci da što češće koriste ćirilicu na tastaturama mobilnih telefona, računara...

Direktor ove škole Darko Tomić rekao je da se u ovoj obrazovnoj ustanovi trude da probude kreativnost kod učenika i nastavnika, te da podržavaju sve vannastavne aktivnosti.

Prisutni su bili u prilici da pogledaju i izložbu slova glagoljice, rađenih različitim tehnikama, i ćiriličnih slova koja su od gline izradili učenici viših razreda.

Ovogodišnja kampanja "Čitajmo zajedno" posvećena je promociji i zaštiti ćirilice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana