Đaković: Miroslav Čangalović ostavio dragocjeno kulturno nasljeđe

Srna
Đaković: Miroslav Čangalović ostavio dragocjeno kulturno nasljeđe

GLAMOČ - U Glamoču je večeras održana svečana akademija povodom 100 godina od rođenja Miroslava Čangalovića, najpoznatijeg operskog pjevača sa ovih prostora.

Svečanoj akademiji u “Narodnom univerzitetu Glamoč” prisustvovala je i pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, koji je rekla Čangalović svojim beskarajnim talentom osvijetlio cijeli srpski kulturni prostor.

“Obilježavanjem žDana Miroslava Čangalovićaž odajemo počast i baštinimo djelo našeg velikana, čuvajući na taj način kulturno nasljeđe od zaborava”, rekla je Đakovićeva.

Ona je navela da je ova manifestacija, osim u Glamoču, obilježena u Novom Sadu, što je, kako kaže, jedinstven srpski kulturni prostor.

“Miroslav Čungalović nam je ostavio dragocijeno kulturno nasljeđe. On je, prije svega, bio veliki čovjek, a u prikom odlazaka u razne krajeve svijeta gdje ga je nosio njegov čarobni glas uvijek nosio i svoj rodni Glamoč”, rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da kao što je Branko Ćopić volio Hašane, Petar Kočić Zmijanje, tako je Čangalović volio svoj Glamoč.

Načelnik ove opštine Nebojša Radivojša rekao je Srni da je Glamoč ponosan na velikana Čangalovića.

“On je bio najbolji srpski operski pjevač prošlog vijeka koji je rođen u našem Glamoču”, podsjetio je Radivojša i izrazio nadu da će se “Dani Miroslava Čangalovića” nastaviti da se obilježavaju.

Druga po redu manifestacija “Dani Miroslava Čangalovića” održaa je u organizaciji Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Matice srpske i Zavičajnog udruženja “Glamočko kolo”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana