Dirigent Valerij Gergijev skinut sa programa Milanske skale

SRNA
Foto: arhiva

MILANO - Ruski dirigent Valerij Gergijev neće dirigovati orkestrom u Milanskoj skali ove sedmice nakon što nije osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je gradonačelnik Milana. Gergijev, generalni direktor Marinskog teatra u Sankt Peterburgu, dirigovao je operom "Pikova dama" u Skali 23. februara.

"Pi­ko­va da­ma" za­sni­va se na is­to­ime­noj no­ve­li Ale­ksan­dra Pu­ški­na. Ope­ra je tre­ba­la da bu­de izvođena do 15. mar­ta, a na­re­dno izvođenje pla­ni­ra­no je za su­bo­tu, 5. mart. "Mi­slim da on neće bi­ti ov­dje, mi­slim da to možemo odba­ci­ti", re­kao je no­vi­na­ri­ma Đuze­pe Sa­la, pred­sje­da­va­jući Odbo­ra Ska­le i gra­do­načel­nik Mi­la­na.

Sa­la i umje­tnički di­re­ktor Ska­le Do­mi­nik Me­jer ape­lo­va­li su na Ger­gi­je­va pro­{le se­dmi­ce da osu­di voj­nu ope­ra­ci­ju Ru­si­je u Ukra­ji­ni ili vi­še neće ima­ti do­zvo­lu da nas­tu­pa sa ovom ope­rom.

Sa­la je re­kao da ma­es­tro ni­je od­go­vo­rio. Ger­gi­jev je, ta­kođe, tre­bao da di­ri­gu­je na tri kon­cer­ta nju­jor­škog Kar­ne­gi ho­la, pre­dvo­deći Bečki fil­har­mo­nij­ski or­kes­tar od 25. do 27. fe­bru­ara. Međutim, rus­kog di­ri­gen­ta za­mi­je­nio je Ja­nik Ne­ze-Se­gen. [ez­de­se­to­smo­go­di{­nji Ger­gi­jev, ko­ji je rođen u Mos­kvi, nas­tu­pao je u naj­po­zna­ti­jim po­zo­ri­šti­ma ši­rom svi­je­ta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana