Dinastije vladaju Bolivudom

Agencije
Dinastije vladaju Bolivudom

Dok indijski film ovih dana puni 100 godina, jedna od najmoćnijih bolivudskih dinastija može da isprati svoje korjene gotovo do samih početaka filmske industrije u zemlji.

"Svuda se pojavljujemo. Tokom svih važnih datuma za film, neki Kapur bio je tu", kaže 60-godišnji Riši Kaput koji je tokom četiri decenije glumačke karijere igrao u gotovo 150 filmova.

Sve je počelo sa dedom Pritviradžom, pionirom velikog platna 1920-ih. Potom je došao njegov sin - legendarni Radž Kapur poznat kao "šoumen" i "indijski Čarli Čaplin" zbog uloga simpatičnih lutalica.

Radžova tri sina, takođe, su se oprobala u glumi, a Riši je stekao status romantičnog heroja svoje generacije. Njegov sin Ranbir (30) sada predstavlja "budućnost Bolivuda", a nećaka Karina je vodeća glumica indijskog filma.

Lista tu ne prestaje. Brojne supruge i rođaci Kapurovih, takođe, su se manje ili više uspješno oprobali na filmu."Publika nas je uvijek pozdravljala i dala nam prilike koje smo koristili", rekao je Riši.

Riši će se sa suprugom, glumicom Netu i sinom uskoro pojaviti u filmu "Besharam" i uz smijeh kaže da više neće da priča o svom sinu - čija slava postaje sve veća i preti da pomrači njegovu - jer "svaki put kada nešto kaže, to osvane u novinama". "Taj članak je o meni, ne o njemu", kaže on glumeći bes.

Riši je, ipak, očigledno oduševljen što Ranbir nastavlja porodičnu tradiciju i strast prema filmu.

Kapurovi su, navodi francuska agencija, evidentno talentovani - Ranbir je pobrao kritike prošle godine za ulogu gluvonemog heroja u "Barfi!", ali su i simbol moći prezimena u industriji prepunoj nepotizma.

I dok iranski film ovih dana slavi jedan vijek postojanja, glavni rivali za titulu "Prve porodice Bolivuda" su Bahčani. Amitab Bahčan oženio se glumicom Džejom Baduri i njihov sin Abhišek, takođe, je glumac, mada manje poznat, i suprug glumice i manekenke Aišvarije Rai.

Među drugim poznatim filmskih porodica su Duti, Bati, Deoli, Ahtari, Čoprasi i Džohari.

"Ja sam ambasador nepotizma" priznao je režiser i producent Karan Džohar nedavno u Mumbaju. "Da mi otac nije bio producent, ne bih imao veze sa drugim filmadžijama i vjerovatno bih se bavio modom ili advertajzingom".

U svijetu šoubiznisa, veze su uvijek dobrodošle, ali je Indija izuzetno sklona dinastijama. U politici, 42-godišnji Rahul Gandi mogao bi da bude četvrti premijer u porodici ako bude izabran na izborima iduće godine. Biznis u Indiji, takođe, je porodična stvar, bilo da je riječ o malim kioscima sa hranom pokraj puta ili ogromnim konglomeratima.

I rijetki su autsajderi koji uspjevaju da se "ubace" u Bolivud.

Džohar je svoj komentar o nepotizmu izrekao na panel diskusiji o rijetkima koji su uspjeli da uđu u Bolivud - megazvijezdi Šah Ruk Kanu ili Katrini Kaif, najplaćenijoj glumici Bolivuda koja, kada je došla iz Britanije nije ni govorila hindi.

"Mislim da se situacija ipak malo promjenila u posljednjih 15 godina. Kapije kraljevstva su odškrinute", smatra filmski kritičar Anupama Čopra, ali dodaje da je nepotizam i dalje "veliki dio" industrije - "sin glumca neizbježno i sam postane glumac".

Riši insistira da su naporan rad i talenat ključni za stizanje na vrh. Nije svaki Kaput bio uspješan, ali ako ste među srećnicima, zašto skretati sa porodičnog puta? "To je logično. Zašto bih želio da postanem naučnik ako sam dobar kao glumac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana