Dijalog umjetnosti i prirode

Aleksandra Madžar
Dijalog umjetnosti i prirode

Banjaluka - Nova serija skulptura akademika Milivoja Unkovića "Nojeva barka", "Dijalog oblika u prostoru" i "Planetoid" postavljene su u novom parku u Slatini, čija rekonstrukcija bi uskoro trebalo da počne.

Cijenjeni akademski slikar i vajar ove skulpture velikih dimenzija od rđajućeg čelika i debelih čeličnih ploča, koje su samo još jedan bljesak inspiracije, stvarao je više od mjesec u firmi "Dionis" u Jakupovcima, koja se bavi obradom metala.

- Skulpture su postavljene na lokacije određene projektnim planom. Još uvijek ima nekih nosivih dijelova koji se vide i to je jedini mali dio koji trenutno vizuelno smeta, ali i to će biti riješeno - kazao je Unković.

Profesor Unković nije krio zadovoljstvo jer su se, kako kaže, skulpture uklopile u arhitektonski kompleks.

- Kada je ljeto, vidi se kontrast između zelenila i skulptura, a sada su se stopile sa prirodom, sa jeseni. Komunikacija forme i prirodnih oblika je sasvim uspjela, po onom obliku kako sam ja zamislio - dodao je Unković.

Kada je riječ o inspiraciji prilikom rada, Unkoviću je olakšavajuća okolnost bila ta što mu je lokacija na kojoj su skulpture postavljene od početka bila poznata.

- Ove forme su nastale iz dijaloga sa prirodnim okruženjem i moram priznati da je rad na ovom umjetničkom poduhvatu protekao u pozitivnoj i inspirativnoj atmosferi - kazao je Unković.

Ljubitelji ove forme umjetničkog izražaja, prilikom posjete novom parku u Slatini, imaće priliku da uživaju u novim civilizacijskim formama.

- U mojoj barci nema životinja, ovoga svijeta, već nove civilizacijske forme. Iskreno se nadam da neće biti ponovnog potopa - rekao je kroz smijeh Unković.

Prema njegovim riječima, skulptura "Planetoid", po samom nazivu i mjestu postavke, na zemlji, otkriva simboliku i to je neka "njegova planeta".

Milivoje Unković je i skulpturu "Drvo života", koja se nalazi u parku ispred RTV doma, radio u prostorijama firme "Dionis", tako da je nastavak saradnje bio logično plodonosan.

Reakcije

- Učesnici ovogodišnje kolonije "Pliva" izrazili su želju da posjete park u Slatini koji čeka rekonstrukciju, kako bi vidjeli skulpture. Zaista mi je drago što su njihove reakcije bile pozitivne. Tamo smo proveli jedno lijepo popodne, a skulpture su bile samo još jedan povod da razmijenimo iskustva stečena radom na različitim umjetničkim formama - ispričao je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana