Digitalizacija u NUBRS: Akcenat na zaštiti djela i njihovoj dostupnosti

Aleksandra Glišić
Digitalizacija u NUBRS: Akcenat na zaštiti djela i njihovoj dostupnosti

BANjALUKA - Postoji više razloga zašto je digitalizacija bibliotečke građe važna, ali zaštita originalnih štampanih publikacija i povećanje dostupnosti građe svakako su najznačajniji.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske je prije više od deset godina otpočela proces digitalizacije građe da bi proširila krug korisnika i da bi određeni primjerci građe bili zaštićeni u digitalnoj formi.

Naveo je ovo za “Glas Srpske” banjalučki književnik Berislav Blagojević, koji radi u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, osvrćući se na proces digitalizacije te na prednosti, nedostatke i ostatak realizacije procesa. 

- Od tada je formirano nekoliko digitalnih zbirki: zbirka digitalizovanih knjiga, zbirka starih i rijetkih knjiga, zbirka digitalizovanih zavičajnih knjiga, zbirka novina i časopisa, te zbirka digitalizovanih djela akademika Vlade Miloševića (sa zvučnim zapisima). Ove zbirke su predstavljale izuzetno važan prvi korak, ali neophodno je pratiti najnovija softverska i hardverska rješenja da bi proces digitalizacije bio kvalitetniji, a pretraživanje građe brže, lakše i kompletnije - naveo je Blagojević.

Objasnio je da je glavni cilj digitalizacije usmjeren na rješavanje nedostataka prilikom skeniranja. To se posebno odnosi na ćirilične publikacije, za koje je važno da postoji mogućnost pretrage po ključnim riječima. 

- Zbog toga NUB RS planira da u saradnji sa resornim ministarstvom, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i širom akademskom zajednicom pronađe najbolji način za nabavku adekvatnih skenera i softverskih paketa - dodao je Blagojević.

On je naveo da će, osim toga, NUB RS nastaviti saradnju sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” iz Beograda, čija iskustva u oblasti digitalizacije su već bila od velike pomoći. 

- Narodna i univerzitetska biblioteka RS je zahvaljujući digitalizaciji postala dio evropskih digitalnih biblioteka i projekata (“Pamćenje svijeta”, “Zbirka Europeana 1914-1918: Sjećanja na Prvi svjetski rat”), a naša građa dostupna je i u Predsjedničkoj biblioteci Borisa Jeljcina iz Sankt Peterburga, koja je u potpunosti digitalna biblioteka - kazao je Blagojević i dodao da je kod međunarodne saradnje i povezivanja značajan korak koji NUBRS planira da napravi uspostavljanje baze digitalizovane građe.

Baza bi se odnosila na digitalizovanu građu matičnih biblioteka u Srpskoj.

- Za to postoji osnov, jer nekoliko biblioteka u Srpskoj uspješno digitalizuje bibliotečku građu, premda je neophodno usaglasiti i odrediti optimalne parametre za proces digitalizacije - dodao je Blagojević. 
 

“MAGIC BOX”

NUB RS planira da realizuje instalaciju uređaja “Magic Box”, koji predstavlja atraktivno i inovativno sredstvo, zbog vizuelnog dijela, ali i funkcionalnosti. 

- Pomoću “Magic Boxa” želimo da prikažemo sve prednosti koje nude digitalizovani sadržaji te da još jednom apostrofiramo značaj digitalizacije - naglasio je Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana