“Deveta dimenzija” objavila grafičku novelu “Član II” na srpskom jeziku: Goloruki heroj u borbi protiv terora nacizma

Branislav Predojević
“Deveta dimenzija” objavila grafičku novelu “Član II” na srpskom jeziku: Goloruki heroj u borbi protiv terora nacizma

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Deveta dimenzija”, koja djeluje u okviru istoimenog udruženja ljubitelja stripa Republike Srpske, objavila je češku grafičku novelu “Član II” premijerno na srpskom jeziku.

U pitanju je kultno djelo čeških autora, scenariste Jiržija Šimačeka i crtača Jana Lastomirskog objavljeno 2020. godine i koje je na dodjeli godišnje nagrade “Mjurijel” osvojilo nagradu u tri kategorije za najbolji strip, scenario, kao i nagradu Češke akademije.

Riječ je o opsežnoj stripskoj, gotovo dokumentarnoj priči o atentatu na Rajnharda Hajdriha, čiji je glavni junak sveštenik Vladimir Petržek, klirik Eparhije češko-moravske, koja je u to vrijeme bila pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

U crkvi Svetih Ćirila i Metodija u Pragu, gdje je bio sveštenik, skrivala se grupa padobranaca koji su izvršili atentat na zloglasnog rajhkomesara Rajnharda Hajdriha. Radnja grafičke novele prati događaje od Hajdrihovog dolaska u Prag u jesen 1941. godine do pogubljenja sveštenika Vladimira Petržeka. 

Priča takođe obuhvata i događaje poput pripreme i iskrcavanja diverzantske grupe “Antropoid”, samog atentata, kao i stravične odmazde koja je uslijedila na teritorijama Protektorata Češke i Moravske (Lidice).

Svi ovi događaji posmatraju se kroz vizuru glavnog junaka, čovjeka koji sebe nije doživljavao kao junaka, nego je djelovao iz solidarnosti i rodoljublja bez obzira na posljedice koje su bile teške i jasno su saopštene u Članu II, prilikom proglašenja vanrednog stanja, a koji glasi: Onaj ko krije učesnike atentata, ili im pruži pomoć, ili ima informacije o tim licima ili njihovom boravištu, a ne prijavi to, biće streljan sa celom svojom porodicom. 

Zoran Pejić, predsjednik udruženja ljubitelja stripa “Deveta dimenzija”, kaže da je ovo izdanje logičan nastavak izdavačke politike ovog udruženja, koje osim domaćih autora, pokušava da publici predstavi i strip-izdanja koja dolaze izvan anglosaksonskog ili frankofanskog kulturnog područja. 

- Udruženje “Deveta dimenzija” često izdaje osim domaćih izdanja i stripove koji dolaze iz manje poznatih strip-produkcija, poput Etiopije ili u ovom slučaju Češke, tako da je ovo potpuno logičan nastavak naše izdavačke politike. Srećom, u pitanju je vrhunski strip, ovjenčan brojnim nagradama, baziran na istorijskom događaju i veoma zanimljiv domaćoj publici, koja voli ovu vrstu tema u stripu. Takođe zahvalio bih obojici autora, koji su nam vrlo ljubazno izašli u susret na mnogo načina, prilikom pripreme ovog izdanja na srpski jezik - rekao je Pejić.

Sam strip je urađen u vrlo zanimljivoj kombinaciji crno bijelog crteža i dokumentarnih istorijskih tekstova u vezi sa samim atentatom uz dinamičan, precizan i vrlo emotivan scenario Šimačeka i krajnje ekspresivan crtež Lastomisrskog, koji majstorski prenosi ključnu poentu teksta o hrabrosti heroja bez oružja. 

Uz sam strip u knjizi se nalazi osvrt Rotislava Matulika na ovo djelo pod nazivom “Leševe na videlo” te zanimljiv istorijski tekst o životu i djelu glavnog junaka stripa, sveštenika Vladimira Petržeka, pod nazivom “Goloruki borac”. Urednik izdanja je Predrag Ikonić, prevod je djelo Marije Vlašić, a knjiga je B5 format sa 140 strana u tvrdom povezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana