“Deveta dimenzija” objavila 11. broj magazina “Parabelum”: Stripovima protiv globalizma i neukusa

Branislav Predojević
“Deveta dimenzija” objavila 11. broj magazina “Parabelum”: Stripovima protiv globalizma i neukusa

BANjALUKA - Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” objavilo je novi broj strip magazina “Parabelum” 11. po redu, kao neformalnu najavu za predstojeći 15. Salon stripa “Laktaši 2023”.

Koricu tj. duplericu magazina krasi ilustracija glavnog i odgovornog urednika Predraga Ikonića s kolorističkim doprinosom još jednog domaćeg autora Milana Mladića, dok je dizajn djelo Dejana Šijuka. Na njoj je nacrtan “tatko na superheroji Ekstra Gedža” koji se na svoj način obračunava s bivšim kolegama superherojima koji su posrnuli pod pritiskom kapitalizma i globalizma, dok on štiti dobar ukus.

Ikonić kaže da je izlazak ovog broja bio planiran za decembar, ali iz niza što objektivnih i subjektivnih razloga izlazak je prolongiran, ali čekanje se u svakom pogledu isplatilo.

- Ovaj broj “Parabeluma” bio je planiran za decembar prošle godine, ali zbog gužve u štamparijama u tom periodu, privatnih i crtačkih obaveza većeg dijela redakcije, pripreme izlaska i štampanja albuma “Barut i sablja”, “Gluvo doba” i “Stivenson, unutrašnji pirat”, te kašnjenja nekoliko tekstova i stripova koje smo željeli objaviti upravo u 11. broju je prolongiran. U svakom slučaju, malo duže čekanje se isplatilo, jer novi “Parabelum” donosi gomilu zanimljivih stripova i teoretskih radova na temu devete umjetnosti, uz nekoliko specijalnih gostiju u vrhunskoj formi - rekao je Ikonić.

Novi broj ima 240 strana, a čitaoce ovom izdanju očekuje i obiman intervju s urednikom “Parabeluma” i strip autorom Predragom Ikonićem, kao i jedna epizoda “Ekstra Gedže” koju je napisao poznati srpski pisac Dejan Stojiljković, u kojem se srpski superheroj na svoj način bori protiv talačke krize u niškoj pivari.

Od tekstualnih priloga tu su još intervjui sa strip crtačem Milanom Jovanovićem iz Srbije i Iztokom Sitarem iz Slovenije, dvojica autora svjetskog renomea. Pored redovnih tekstualnih rubrika “Istorija stripa Republike Srpske”, “Južnjačka uteha”, “Legija nezaboravnih”, “Bio jednom jedan...”, “Kad kadar korakne”, “Parabelum vam predstavlja”, “Od ideje do realizacije”, “Vijesti iz devete dimenzije” koje potpisuju Zdravko Knežević, Marko Stojanović, Ivan Veljković i Zoran Stefanović tu su i dvije nove rubrike.

- “Stripofil(m)” je nova rubrika koju uređuje Nikola Tanasić i koji piše o fenomenu Nindža kornjača, a “Sile i silnice” su nova rubrika, čuvenog strip teoretičara Zorana Stefanovića u kojoj predstavlja nove, a kvalitetne srpske autore, ovaj put riječ je o Marku Šereru - rekao je Ikonić.

U rubrici “Parabelum vam predstavlja” Nikola Borković predstavio je rad češkog stripadžije Jana Lastomirskog čiji će album biti objavljen u izdanju “Devete dimenzije”. Ostatak magazina zauzimaju stripovi provjerenih majstora iz Republike Srpske sa gostima autorima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Radovi

Od novih imena s naših prostora predstavljen je rad mladog i perspektivnog scenariste Nikole Vidačkovića iz Banjaluke, a od onih starijih autora tu su dobro poznata imena regionalne strip scene: Milorad Vicanović Maza, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Jelena Jokšič, Jovan Bratić, Miro Mlađenović, Aleksandar Petrić, Nebojša Stanić, Marko Stojanović, Đorđe Milosavljević, Miroljub Milutinović Brada, Milan Jovanović, Dragan Stokić Rajački, Vlastimir Mandić, Goran Đukić Gorski, Željko Ivančić, Iztok Sitar, Geza Šetet i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana