“Deveta dimenzija” izdaje strip “Ralf Kendal” na srpskom jeziku

Branislav Predojević
“Deveta dimenzija” izdaje strip “Ralf Kendal” na srpskom jeziku

BANjALUKA - Izdavačka kuća “Deveta dimenzija” objavila je prvi integral čuvenog vestern stripa “Ralf Kendal”, remek-djela čileanskog majstora Artura del Kastilja.

Ovo izdanje pod nazivom “Revolver za prijatelja”, prvo je u seriji četiri integrala kojim Udruženje ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”, planira prema riječima predsjednika udruženja, Zorana Pejića kompletirati sve epizode ovog vestern klasika, koji je izlazio u nekoliko zemalja pod raznim imenima i u različitim edicijama.

- Izdavačku pauzu nakon ljetnih odmora prekidamo sa ovom knjigom koju smo, kao i naredne tri, bazirali na izvanrednoj ediciji italijanskog izdavača “Alagala”, za koju su uzeti materijali korišćeni u izdanju namijenjenom ljubiteljima lika, čiji je urednik čuveni strip stručnjak Đani Milone i koje je objavila njegova izdavačka kuća “Librerija Milone-Torino Fumeto”. To je prvo izdanje stripa urađeno na osnovu originalnih tabli, kako bi se odala počast Del Kastiljovom preciznom stilu, uz korišćenje necenzurisanog scenarija - rekao je Pejić.

Legendarni strip umjetnik Arturo Perez del Kastiljo rođen je 1925. godine u Konsepsionu u Čileu, ali je od 1948. živio u Argentini, gdje je do polovine pedesetih godina prošlog vijeka radio na časopisima “Intervalo” i “El Toni”. Potom je počeo da crta za kultni “Ora Sero”, nedjeljnik posvećen stripovima, koji je osnovao scenarista i izdavač Hektor German Esterheld, koji je za njega napisao seriju “Plaćeni ubica Rendal” (1957), vestern mračnije tematike čiji protagonista je bio ćutljivi revolveraš lutalica. Uspjeh serije je od Del Kastilja ubrzo načinio proslavljenog majstora vestern žanra, kao i činjenica da je 1962, po scenariju pisca Reja Kolinsa, u argentinskom nedjeljniku “Misteriks” premijerno objavljena još jedna uspješna vestern serija “Garet”.

U međuvremenu, Del Kastiljov talenat je bio priznat i izvan argentinskog tržišta te zahvaljujući agenciji Pjera Damija počinje da radi u Engleskoj, prvo za “Flitvej”, na adaptacijama romana Aleksandra Dime, potom slijede stripovi “Rendal” (izdavan i kao Ringo) i “Larigan”. U Italiji je debitovao 1964. u dodatku časopisa “Korijere dei Pikoli”, sa novim likom Kendalom, koji je grafički sličan Rendalu, ali ovog puta je šerif.

Strip “Kendal” od 1965. izlazi sa epizodama koje su planski pravljene za englesko tržište, u časopisu “Flitvej Rendžer”, u kojem lik nosi ime Den Dakota i od druge priče, takođe, postaje revolveraš lutalica. Nakon što je časopis 1969. ugašen Pjero Dami, koji je imao veliko povjerenje u Del Kastilja, uspijeva da seriju nastavi na italijanskom tržištu. Tokom 1974, ponovo sa Rejom Kolinsom, Del Kastiljo stvara strip “El Kobra”, koji je na izvjestan način modernizovana verzija “Gareta”, a na tekst Esterhelda Loko Sekston, u kojem je novinar narator avantura na starom zapadu (u Italiji, Lanćostori je seriju nazvao “Tamo dolje na zapadu”). Ukupno je u Italiji objavljena 31 epizoda stripa “Ralf Kendal”, u različitim izdanjima i različitog kvaliteta. Nakon što je 1979. dobio nagradu na Međunarodnom bijenalu u Kordobi (Argentina), a 1980. nagradu “Jelou Kid” za “život posvećen crtanju stripova”, Del Kastiljo je januara 1992. umro u Buenos Ajresu.

Prvi album u izdanju “Devete dimenzije” ima 194 strane u tvrdom uvezu, uz tekstualne dodatke italijanskog izdanja u prevodu Gorana Zečevića. Urednik izdanja je Predrag Ikonić, a cijena je 20 KM.

Stil

Od početka karijere Del Kastiljo je usvojio poseban stil u kojem su predmeti i prostor predstavljeni gustim linijama uz naglašenu upotrebu sjenke. Kao što kaže Đani Milone za rukovanje tim priborom bila je neophodna nenadmašna vještina. Brojne zbijene krive linije trebalo je da ostave utisak trodimenzionalnosti na ravnom listu papira. Kasnije, promjena tehnike štampe dovešće do toga da se Kastiljo opredijeli za jasan i čist crni otisak, bez nijansi sive, koji je znatno brži i praktičniji, zato što mu je dozvoljavao da eventualne greške prikrije krupnim sjenkama. Tako je u izdavaštvu Južne Amerike prevladao stil prošaran mrljama i koji je kao inspiracija poslužio i italijanskim crtačima poput Huga Prata, koji su i u Argentini bili veoma cijenjeni i voljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana