Deset romana u trci za NIN-ovu nagradu: Stevo Grabovac i Draško Sikimić u užem izboru

Aleksandra Glišić
Deset romana u trci za NIN-ovu nagradu: Stevo Grabovac i Draško Sikimić u užem izboru

BEOGRAD - U uži izbor za NIN-ovu nagradu ušlo je deset romana, a ime 66. dobitnika biće saopšteno 20. januara. 

U trci za najprestižniju književnu nagradu našli su se Elvedin Nezirović sa romanom “Ništa lakše od umiranja” (“Laguna”), Stevo Grabovac za “Mulat albino komarac” (“Imprimatur”) i Vidosav Stevanović sa knjigom “Paučina” (“Službeni glasnik”).

Takođe, među deset najboljih djela našao se i roman Slobodana Tišme “Grozota ili...” (“Čarobna knjiga”), kao i “Čvor na omči” Draška Sikimića (“Lom”).

U užem izboru je ovog puta i jedna žena, Ana Vučković sa romanom “Džugoslav” (“Partizanska knjiga”).

“Bliblija” Nenada Rackovića u izdanju “Lagune” još jedan je naslov koji se bori za NIN-o­vu nagradu, kao i “Po šumama i gorama” Milenka Bodirogića (“Orfelin”), te “Pas i kontrabas” Saše Ilića (“Orfelin”) i roman Nemanje Jovanovića “Rudi” (“Partizanska knjiga”).

Žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, koji radi u sastavu: Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Marija Nenezić i Teofil Pančić (predsjednik) do 16. decembra dobio je 201 roman koji ulazi u konkurenciju za roman godine.

Aktuelni laureat je Vladimir Tabašević za roman “Zabluda Svetog Sebastijana”.

Prestižno priznanje dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman “Koreni”.

Tokom proteklih godina dodjeljivana je piscima sa prostora cijele bivše Jugoslavije. Njen trostruki laureat bio je jedino Oskar Davičo.

Dvostruki dobitnici bili su Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić, koji ovoga puta nije dobio priliku da bude trostruki dobitnik jer nije prošao u uži izbor.

Takođe, Oskar Davičo je bio i jedini laureat NIN-ove nagrade dvije godine uzastopno (1963. i 1964).

Samo pet žena

sa priznanjem

 

NIN-ova nagrada je do sada samo pet puta dodijeljena ženama piscima - Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar-Janković 1995, Grozdani Olujić 2009. godine, Gordani Ćirjanić 2010. i Ivani Dimić 2016. godine. Nagrada nije dodijeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta. Bez nagrade tada je ostao Miodrag Bulatović sa romanom “Crveni petao leti prema nebu”. Međutim, Bulatović je kasnije, 1975, ipak dobio nagradu za roman “Ljudi sa četiri prsta”. A NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za “Peščanik”, i Milisav Savić koji je to priznanje dobio 1991. godine za “Hleb i strah”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana