Desanka Trakilović, dirigent SCPD Srbadija: Zlatne note za pamćenje

Mirna Pijetlović
Desanka Trakilović, dirigent SCPD Srbadija: Zlatne note za pamćenje

Bijeljina - Velika je čast i neopisivo zadovoljstvo biti nagrađen sa dvije zlatne medalje na najprestižnijem takmičenju horova u Italiji. Ponosna sam na svih 50 članova "Srbadije" koji su snagom glasa i velikom posvećenošću oduševili sve prisutne na manifestaciji "Isola del Sole Gardo".

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" dirigent i umjetnički rukovodilac Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine Desanka Trakilović, koji su se takmičili u žestokoj konkurenciji horova iz cijelog svijeta, kao jedini hor iz RS i BiH.

Trakilovićeva je istakla da se "Srbadija" predstavila u dvije takmičarske kategorije i to A1 mješoviti hor sa obaveznom kompozicijom i F-folklor.

- U obje kategorije "Srbadija" je osvojila najveći broj poena i tako osvojila i titulu pobjednika kategorije A1-mješoviti hor i F-folklor - istakla je ova umjetnica i podsjetila da je "Srbadija" do sada osvojila 14 nagrada za svoje nastupe.

Za nastup su, kaže, odabrali Izvod iz liturgije Svetislava Božića.

- Do sada smo pjevali nezaobilaznog Mokranjca, kao i druge važne kompozitore, ali ovaj put smo se odlučili za note živog kompozitora, što se pokazalo kao pun pogodak, jer smo za izvođenje dobili najviše ocjene - kazala je Trakilovićeva.

Dodaje da su morali da kao obaveznu izvedu i jednu italijansku kompoziciju, za šta su dobili dobru kritiku od italijanske stručne javnosti.

- U 15 minuta programa proželi smo dosta naših izvornih tradicionalnih pjesama, koje je hor otpjevao sa dušom, što je publika nagradila aplauzom, a žiri nagradom – priča ova umjetnica.

Izvedbu su upotpunili i narodne nošnje, što je nastupu dalo na značaju pred italijanskom publikom. Ono čega su se naročito "plašili" je raznolikost kultura na takmičenju.

- Upravo mi je zbog izuzetno jake konkurencije i predivnih nastupa koje smo čuli i vidjeli, izuzetno drago što je baš "Srbadija" nagrađena kao najbolja. Ovo je izuzetna generacija talentovanih pjevača koja neće sigurno stati samo na ovom takmičenju, već ćemo hrabro nastaviti da radimo - naglasila je Trakilovićeva.

Dodala je da su ove nagrade uticale na to da se pomjere ka vrhu na svjetskoj rang-listi horova, što im je dalo veliki podsticaj za dalji rad, kako bi opravdali povjerenje publike i svih dobrih ljudi koji su im pomogli da otputuju na ovo veliko takmičenje na kojem su RS predstavili u najljepšem svjetlu. "Srbadija" je tako dokazala da u kulturu treba ulagati, jer je upravo kultura najbolji ambasador jedne zemlje.

Prijem

U gradskoj upravi Bijeljine juče je održan prijem za članove "Srbadije". Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je tim povodom uručio dirigentu hora Desanki Trakilović umjetničku sliku i priznanje za promociju srpske kulture i grada Bijeljine. Trakilovićeva je zahvalila na mnogobrojnim čestitkama i priznanjima i izrazila nadu da će, uprkos teškim vremenima, RS i grad nastaviti da finansijski pomažu nastupe "Srbadije" na svjetskoj sceni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana