"Der­viš i smrt" u sep­tem­bru na Ka­ste­lu

Milanka Mitrić
"Der­viš i smrt" u sep­tem­bru na Ka­ste­lu

BA­NjA­LU­KA - Na­kon vi­še­mje­seč­ne pa­u­ze, on­lajn pri­ka­zi­va­nja pred­sta­va i odr­ža­va­nja ko­mu­ni­ka­ci­je s pu­bli­kom na dru­ga­či­ji na­čin, Na­rod­no po­zo­ri­šte Re­pu­bli­ke Srp­ske na­sta­vlja s ra­dom na re­a­li­za­ci­ji za­po­če­tih pro­je­ka­ta, te sa igra­njem pred­sta­va i to na kro­vu.

Pod na­zi­vom "Te­a­tar pod zvi­je­zda­ma", od 6. do 11. ju­la pla­ni­ra­no je iz­vo­đe­nje po­je­di­nih pred­sta­va na kro­vu ove zgra­de. Pr­va na re­du je pred­sta­va "Isti­na ne bo­li" či­je iz­vo­đe­nje je pla­ni­ra­no za 6. jul, sa po­čet­kom u 21 čas. Uko­li­ko vre­men­ske pri­li­ke ne bu­du po­god­ne, pred­sta­ve će bi­ti od­i­gra­ne na ve­li­koj sce­ni, uz po­što­va­nje svih mje­ra pre­ven­ci­je i za­šti­te.

Pre­ma ri­je­či­ma di­rek­to­ri­ce Na­rod­nog po­zo­ri­šta Re­pu­bli­ke Srp­ske, u ovoj go­di­ni je pla­ni­ra­no mno­štvo ak­tiv­no­sti po­vo­dom obi­lje­ža­va­nja de­ve­de­set go­di­na po­sto­ja­nja Na­rod­nog po­zo­ri­šta, a jed­na od njih je i na­sta­vak re­a­li­za­ci­je pro­jek­ta "Der­viš i smrt" ra­đe­nog pre­ma dje­lu Me­še Se­li­mo­vi­ća, a u re­ži­ji De­ja­na Proj­kov­skog.

- Ri­ječ je o iz­u­zet­no zna­čaj­nom i obim­nom pro­jek­tu, a pla­ni­ra­li smo da pro­gram obi­lje­ža­va­nja de­ve­de­set go­di­na po­sto­ja­nja Po­zo­ri­šta poč­ne­mo u sep­tem­bru i to 2. sep­tem­bra pre­mi­je­rom pred­sta­ve "Der­viš i smrt" na tvr­đa­vi Ka­stel. Dru­gi sep­tem­bar je ina­če je­dan od zna­čaj­nih da­tu­ma za Na­rod­no po­zo­ri­šte RS, za­to što je 2. sep­tem­bra 1930. go­di­ne ban Mi­lo­sa­vlje­vić ob­ja­vio ukaz o osni­va­nju Po­zo­ri­šta. Na­red­ni da­tum ko­ji je zna­ča­jan za nas je 23. sep­tem­bar, ka­da smo pla­ni­ra­li odr­ža­va­nje sve­ča­ne aka­de­mi­je u pro­sto­ri­ja­ma Po­zo­ri­šta, jer je 23. sep­tem­bra 1998. go­di­ne ta­da­šnji pred­sjed­nik Vla­de RS Mi­lo­rad Do­dik do­nio od­lu­ku da se na­ziv Na­rod­no po­zo­ri­šte Bo­san­ske kra­ji­ne, pre­i­me­nu­je u Na­rod­no po­zo­ri­šte RS, ko­je i da­nas sa po­no­som no­si - na­ve­la je Do­di­go­va i na­gla­si­la da je na­red­ni zna­ča­jan da­tum 18. ok­to­bar, ka­da će po­zo­ri­šte pro­sla­vi­ti ro­đen­dan i ka­da je pla­ni­ra­na pre­mi­je­ra pred­sta­ve "Zlat­no do­ba" auto­ra Želj­ka Stje­pa­no­vi­ća.

Re­ži­ser pred­sta­ve "Der­viš i smrt" De­jan Proj­kov­ski na­gla­sio je da je ovo dje­lo Me­še Se­li­mo­vi­ća je­dan smi­sao po­sto­ja­nja na­še ci­vi­li­za­ci­je, uz Do­sto­jev­skog, Šek­spi­ra, mu­zi­ku Ba­ha i Mo­car­ta.

- Ra­de­ći pred­sta­vu u for­mi spek­ta­kla, tru­di­mo se da pre­ne­se­mo svi­jet Me­še Se­li­mo­vi­ća na sce­nu i tom pri­li­kom po­ku­ša­va­mo da stvo­ri­mo po­zo­ri­šni je­zik ko­ji je ade­kva­tan ro­ma­nu. Na taj na­čin stva­ra­mo in­te­re­sant­nu scen­sku este­ti­ku, gdje igra je­dan ogro­man glu­mač­ki an­sambl i nji­ho­va igra je glav­ni adut ko­ji ma­ni­fe­stu­je naš spek­takl. Ri­ječ je o pro­duk­cij­ski za­htjev­nom pro­jek­tu i za­hva­lan sam NPRS što nam je da­lo mo­guć­nost da ra­di­mo Me­šu Se­li­mo­vi­ća u ova­kvom for­ma­tu - ka­zao je Proj­kov­ski.

Umjet­nič­ki di­rek­tor NPRS Vla­di­mir Đor­đe­vić, osvr­nuo se na pret­hod­ni pe­ri­od u ko­jem su on­lajn pred­sta­ve i po­e­zi­ja i pro­za ko­ju su či­ta­li glum­ci, bi­li je­di­na vr­sta odr­ža­va­nja ko­mu­ni­ka­ci­je s pu­bli­kom, te na zna­čaj ra­da na pred­sta­vi kao što je "Der­viš i smrt".

- Re­di­telj pred­sta­ve De­jan Proj­kov­ski je po­znat po to­me što je ra­dio vi­še zna­čaj­nih pred­sta­va u re­gi­o­nu i ve­li­ko mi je za­do­volj­stvo da smo uspje­li da ga an­ga­žu­je­mo u na­šem Po­zo­ri­štu. Ri­ječ je o čo­vje­ku ko­ji je ra­dio pred­sta­ve po dje­li­ma ve­li­kih pi­sa­ca, ve­li­ke na­slo­ve u Bu­gar­skoj, Sje­ver­noj Ma­ke­do­ni­ji, Cr­noj Go­ri i Sr­bi­ji - na­veo je Đor­đe­vić.

Po­moć­ni­ca mi­ni­stra za kul­tu­ru Ta­nja Đa­ko­vić ob­ja­sni­la je da ju ra­du­je či­nje­ni­ca što po­zo­ri­šte ko­nač­no na­sta­vlja s ra­dom.

- Po­seb­no je zna­čaj­na či­nje­ni­ca da je rad na iz­u­zet­no zna­čaj­nom pro­jek­tu, kao što je to pred­sta­va "Der­viš i smrt", na­sta­vljen, jer su pro­be u to­ku, a po­seb­na je no­vost da će pred­sta­va "Der­viš i smrt" bi­ti iz­ve­de­na na otvo­re­nom, što će bi­ti pra­vo uži­va­nje za sve lju­bi­te­lje po­zo­ri­šne umjet­no­sti u Ba­nja­lu­ci i Re­pu­bli­ci Srp­skoj - na­zna­či­la je Đa­ko­vi­će­va.

U pred­sta­vi "Der­viš i smrt" glu­me Zla­tan Vi­do­vić, Ra­de Ko­stić, Želj­ko Er­kić, Du­ško Ma­za­li­ca, Anja Ilić, Lju­bi­ša Sa­va­no­vić, Bo­jan Ko­lo­pić, Đor­đe Mar­ko­vić i dru­gi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana