Delić: Andrićevo djelo - besmrtno

Srna
Delić: Andrićevo djelo - besmrtno

Andrićgrad - Profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jovan Delić održao je večeras predavanje u Andrićgradu o temi "Zašto Andrić u našem vremenu?", ističući da su svi napadi na Andrića i njegovo besmrtno djelo bespredmetni.

"žZašto danas Andrić?ž Tim naslovom htio sam da problematizujem to pitanje jer je sa raznih strana mnogo ljudi na neki način pokušalo da ospori Andrića ili da mu nešto prebaci", rekao je Delić novinarima neposredno pred obraćanje učesnicima dvodnevne konferencije "Ivo Andrić u našem vremenu".


On je upitao da li je problem u Andrićevoj poeziji, koja je možda loše pročitana, a koja zaslužuje, sigurno, veliku pažnju.

"To je nešto što je povezano sa žbudućim Andrićemž. To je povezano i sa njegovim žZnakovima pored putaž. Taj dio opusa je apsolutno zahtevan i on traži nova čitanja i aktuelizaciju", istakao je Delić.

On je naglasio da je druga važna stvar to što je Andrić vrhunski pisac pripovjedaka, te što se njegovi romani, koji se ponekad smatraju "starinskim", anahroničnim, danas pokazuju kao izrazito moderni.

"Posebno je značajna Andrićeva esejistika. Andrić je misaoni čovjek. Njegovi eseji su nukleus svakog njegovog djela, a esejizacija je nešto što je njegov postupak u prozi, ali i u poeziji", kaže Delić.

Delić je dodao da smatra da su dva su kapitalna Andrićeva eseja "Razgovor s Gojom" i "Njegoš kao tragični junak kosovske misli".

Andrić je, kako kaže Delić, ukorijenjen u srpsku književnu tradiciju, i sa Vukom i Njegošem čini "tradicijski trougao", tradicijski niz velikana koji neki u posljednje vrijeme pokušavaju da "potkopaju".

"Ipak, to nije most, pa da možete da ga srušite. To je malo jače!", rekao je Delić.

On je naveo da je Andrić kompletan iznos od Nobelove nagrade poklonio BiH, za njene knjige i biblioteke.

"Andrić je poštovao muslimane, njegovi veziri su graditelji, čuvari vakufa, čuvari zadužbina. Priče protiv Andrića su bespredmetne, a one u kojima tvrde da on žpotpiruje vatru po Bosniž, su obične gluposti", istakao je Delić.

Sutra, drugog dana konferencije, 40 književnika, profesora i doktora Srpskog jezika održaće predavanja o Andriću i njegovom djelu. Predavanja će biti održana u deset sekcija.

U 18.30 časova biće predstavljene knjige "Andrić i Dubrovnik" autora Zlate Bojović i "Večna prisutnost Njegoševa" Jovana Delića, u izdanju Andrićevog instituta.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica otvorio je večeras u Andrićgradu dvodnevnu konferenciju "Ivo Andrić u našem vremenu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana