Dejanu Aleksiću Zmajeva nagrada

Glas Srpske
Dejanu Aleksiću Zmajeva nagrada

Novi Sad - Jedan od najdarovitijih srpskih pisaca mlađe generacije Dejan Aleksić iz Kraljeva dobitnik je prestižne "Zmajeve nagrade" Matice srpske za zbirku poezije "Biti", u izdanju novosadskog Kulturnog centra.

"Zmajeva nagrada" Aleksiću će biti uručena na svečanoj sjednici Matice srpske 16. februara, na dan osnivanja te najstarije kulturne institucije kod Srba.

Glavni konkurent Aleksiću da dobije prestižnu nagradu bio je Saša Radojčić s knjigom "Kiber zen", u izdanju biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva.

Aleksić je "Zmajevu nagradu" dobio "tijesnom" većinom, jer su od petoro članova žirija tri glasala u korist zbirke "Biti".

Žiri je obrazloženju naveo da je kod Alesića uočen "poetički napredak" i da je nagradio njegovo umjetničko sazrijevanje.

"Aleksić je pokazao da poseduje izvanrednu zanatsku veštinu u vezanom stihu, a i u slobodnom, što se pokazalo i u pesničkoj zbirci žBitiž. To je prevagnulo da dobije žZmajevu nagraduž", objasnio je žiri.

Žiri su činili Mihajlo Pantić, Bojana Stojanović-Pantović, Đorđe Despić, Ivan Negrišorac i Đorđo Sladoje.

Skupština Matice srpske je 1953. godine kao uspomenu na pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja ustanovila godišnju književnu nagradu pod nazivom "Zmajeva nagrada Matice srpske za poeziju na srpskom jeziku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana