Dejan Stojiljković: Kainov ožiljak otkriva novog Andrića

Mirna Pijetlović
Dejan Stojiljković: Kainov ožiljak otkriva novog Andrića

Beograd - Sama priča o Andrićevom godinama provedenim u Berlinu doskora je bila tabu tema. A činjenica da je on tamo poslat, između ostalog, da nabavlja oružje za vojsku Kraljevine Jugoslavije dovoljna je kontroverza.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik Dejan Stojiljković, koji je zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem napisao roman "Kainov ožiljak".

- U sam roman utkana je, doduše fiktivna, faustovska priča o sarajevskom nacisti nestalom u Noći dugih noževa i njegovoj ukletoj knjizi koji postaju Andrićeva opsesija, ali to je poslužilo, između ostalog, da se pokaže čudovišna dimenzija nacizma. Za sada su reakcije na roman uglavnom pozitivne, bar kod onog dela javnosti koji knjigu gleda kroz njen čisto literarni aspekt. Ali, slutim da će biti i onih koji će na ovaj roman gledati isključivo kroz naočare ideologije, njima se zasigurno neće svideti - rekao je Stojiljković.

Kako je istakao, pisanje romana zajedno sa Kecmanovićem i nije bilo toliko komplikovano kao što izgleda na prvi pogled.

- Dogovorili smo se ko će koji deo da radi. Vlada se bavio više fikcijom, a ja više istorijom. Onda smo zajedno sve to iščitavali, doterivali, menjali, a najveće iskušenje je bilo kako usaglasiti stilove tako da čitaoci ne primete razliku. Mislim da nam je uspelo - kaže Stojiljković.

Poznato je da ovaj mladi i talentovani pisac pasionirano proučava istoriju Srba, pa je logičan slijed bilo objavljivanje knjige "Velike srpske bitke", koja je nedavno izašla iz štampe.

- Istorija srpskog naroda ispunjena je bitkama i ratovima, takva nam je sudbina, jer smo sazidali kuću na vetrometini pa su se ovde često prelamali interesi i uticaji velikih sila. Odavno sam imao ideju da u jednu knjigu objedinim priče o našim najvećim bitkama kroz istoriju i imao sam zaista veliku sreću da iza jednog takvog dela stane agilan izdavač kakav je "Vukotić medija", koji je u "Bitkama" prepoznao atraktivno izdanje kakvo dosad nismo imali u ponudi - kaže ovaj pisac.

Dodaje da je i njemu to bilo jako čudno, ali knjiga sa ovakvim konceptom nije bila do sada izdata kod nas.

- Moram odmah da se ogradim i kažem da se ne radi o istorijskoj studiji, već o književno-istorijskim esejima namenjenim širokoj publici. Prva obrađena bitka u knjizi je bitka kod Velbužda gde su otac i sin, Stefan Dečanski i Dušan Silni porazili Bugare 1330. godine, a poslednja je herojska odbrana karaule "Košare" 1999. godine. Esej o Kosovskoj bici je najduži i u njemu sam se potrudio da argumentovano iznesem tezu da ta bitka nije bila srpski poraz, kako se uobičajeno tvrdi, već naprotiv, pobeda koja je ostavila veliko Osmansko carstvo u nekoj vrsti nokdauna - naglašava književnik.

U knjizi je opisano deset bitaka koje su ilustrovane rukom akademskog slikara Draga Paunovića, za koga Stojiljković kaže da je vrhunski ilustrator i pravi mađioničar, koji je njegovi knjigu "Konstantinovo raskršće" pretvorio u strip.

Novi projekti

- Radim na filmskim scenarijima za Dragana Bjelogrlića, kao i na projektima u pozorištu. U Nišu bi uskoro trebalo da krenu probe za moju novu predstavu "Kalčina kafana", neformalnom nastavku "Ivkove slave", dok postoji opcija da se radi i predstava "Kainov ožiljak", koju će Jug Radivojević režirati. Planiram i novu zbirku priča, prvu posle 2007. Radni naslov je "Kišni psi" po pesmi Toma Vejtsa i u njoj će biti sabrane moje pripovetke koje sam pisao poslednjih godina - najavio je književnik Dejan Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana