Dejan Ognjanović, pisac, izdaje zbirku priča “Divlja kapela i druge priče”: Sudar ruralne i urbane strave

Branislav Predojević
Dejan Ognjanović, pisac, izdaje zbirku priča “Divlja kapela i druge priče”: Sudar ruralne i urbane strave

NIŠ - Poznati srpski horor pisac i publicista Dejan Ognjanović najavio je izlazak svoje prve zbirke priča pod naslovom “Divlja kapela i druge priče”.

Izdavač je “Ghoul Press”, odnosno sam autor, a knjiga je spakovana u kvalitetan tvrdi povez na ukupno 200 stranica. Sadržaj čini pet pripovjedaka, a to su naslovna priča te pripovijetke “Crni čovjek”, “Noćenje”, Sekta prljavih” i “Mladež”.

Ognjanović kaže da su priče povezane određenom žanrovskom vezom sa osloncem na ruralno i pagansko nasljeđe Balkana.

- Koncept koji objedinjuje priče iz zbirke jeste podžanr, tzv. folk horora, odnosno ruralne strave, često inspirisane paganskim nasleđem, ponegde iznova osmišljenim u sudaru ruralnog i urbanog. Na planu podteksta moglo bi se reći da sve ove priče opisuju zemlju ozbiljno poljuljanih vrednosti, nejasne prošlosti i neizvesne budućnosti, zemlju sve izraženije jalovosti, raspadanja, pustoši, zemlju starih i izumirućih, obuzetu beznađem i neživotom - rekao je Ognjanović.

Dodao je da knjiga sadrži predgovor i kompletnu proznu bibliografiju u kratkoj formi.

- U opširnom pogovoru pišem o mojim počecima pisanja, o odnosu prema kratkoj i dugoj prozi i otkrivam ponešto što mislim da bi čitaoci valjalo da znaju o tome koja su mesta, likovi i događaji nadahnuli ove priče. Za sve one koji su me do sada znali samo kao pisca romana evo prvi put, na jednom mestu, kompletnog spiska svih mojih objavljenih priča, ukupno njih 18, sa mestima gde su izlazile - rekao je autor.

Ognjanović navodi na svom blogu da su četiri izabrane priče doživjele određene promjene u odnosu na originalne verzije objavljene u različitim antologijama.

- Sve ranije objavljivane priče za ovu knjigu su redigovane. Većinu nisam menjao radikalno, u pogledu dešavanja, ali ponegde promene nisu bile samo u vidu poliranja, već se sastoje iz značajnog dopisivanja, novih detaljnijih opisa, razrađenijih scena pa čak i važnih detalja dodatih u ovu verziju. “Divlja kapela” je sada duža za bar pet strana i ima niz novih detalja. Prve četiri priče bile su prethodno objavljene u antologijama, dok se peta, najnovija “Mladež”, nalazi u ovoj knjizi premijerno - rekao je Ognjanović.

Priče i dodaci ilustrovani su izuzetno atmosferičnim fotografijama “srpskog gotika” sa snažnim ligotijevskim ugođajem, koje je načinio Toni Tošić iz Babušnice. Pretplata za “Divlju kapelu” traje od 28. marta do 15. aprila, a cijena je 800 dinara plus poštanski troškovi. Knjiga izlazi iz štampe sredinom maja, kada se pretplatnicima šalje poštom.

Brem Stoker

Ognjanović, poznat i kao “Doktor horora”, nedavno je uvršten u najuži izbor za nagradu “Brem Stoker”. To je prvi slučaj da je neko od srpskih teoretičara, i uopšte stvaralaca koji djeluju unutar horor žanra, nominovan za prestižno priznanje američkog Udruženja pisaca horora i najznačajniju svjetsku nagradu u oblasti tog žanra. Ognjanović je nominovan u kategoriji “Vrhunsko postignuće u kratkoj esejistici” za rad pod naslovom “Tri paradigme horora” koji je 2021. objavljen u američkom književnom časopisu “Vasterien”. Dobitnici će biti proglašeni 14. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana