Dejan Lutkić, glumac, za “Glas Srpske”: Mudrost i strpljenje treba da nas vode

Ilijana Božić
Dejan Lutkić, glumac, za “Glas Srpske”: Mudrost i strpljenje treba da nas vode

Svaki susret sa samim sobom je težak, za početak. Najteže je sebi istinu reći “u lice”. Uvek je najlakše osuđivati druge i njihove postupke, ne razmišljajući o tome iz čega oni proizlaze. Skloni smo da optužujemo druge, a sebe da branimo.

Kazao je to glumac Dejan Lutkić u razgovoru za “Glas Srpske” govoreći o drugoj sezoni serije “Švindleri”, u kojoj igra Koviljka Ignjatovića, publici poznatog pod imenom Oton Muha. Snimanje serije je u toku, a glumac je i izvršni producent ovog projekta.

- “Vidiš trn u oku brata svoga, a ne vidiš brvno u svome oku”, piše u Jevanđelju po Mateju. Nije nama dato da sudimo. To je deo i naše priče u “Švindlerima”. Neki od naših aktera su na dobrom putu da uspeju u tome, a neki se nikada neće opametiti i ostaće zauvek švindleri - dodao je Lutkić.

GLAS: Kakve izazove pred Vas je ovaj put postavio Oton Muha, osim što se u ovoj sezoni predstavlja pod pravim imenom Koviljko Ignjatović?

LUTKIĆ: Koviljko je njegovo pravo ime, Muha je bio “maska” u prošloj sezoni. Svašta se događa sa njim ovoga puta, susret sa nekim starim znancima, razrešenje odnosa koji su se vukli kao “repovi” iz prošlosti. Ima dosta materijala, nadam se da će se publika radovati.

GLAS: Šta je ono istinsko blago, koja je to iskra u čovjeku koju treba da čuva kako bi uspio da se odupre švindlerskim iskušenjima i ostane izvan njih?

LUTKIĆ: Istinsko blago je u duši i u srcu svakog čoveka. Iskušenja vrebaju na sve strane, a naše je da im se odupremo ili da podlegnemo. Svaki čovek bira svoj put, a na taj put nam nikada neće biti stavljena iskušenja koja ne možemo da prevaziđemo. Budnost, mudrost i strpljenje bi trebalo da nas vode.

GLAS: Bilo je govora da će se druga zona “Švindlera” snimati i u Republici Srpskoj, da li  će ti planovi biti realizovani?

LUTKIĆ: Ovoga puta, nažalost, ne. Veliku ulogu igra ova situacija koja je zadesila ceo svet, pa i nas. Verujem da će se uskoro završiti i da će okolnosti biti povoljnije za sve nas i da ćemo snimati u Republici Srpskoj na radost svih nas.

GLAS: Živimo u doba u kojem pored pandemije vladaju rijaliti programi i društvene mreže. Kako se ograditi od svega što nam se plasira i sačuvati zdrav duh i razum?

LUTKIĆ: Sve je stvar izbora. Ima puno načina na koje se možemo odupreti stvarima koje nas se ne tiču ili koje nam ugrožavaju biće. Za početak, bitno je da hoćemo.

GLAS: Koliko je glumcu danas teško da se izbori sa trendovima koji mu se nameću i koji ga udaljavaju od umjetnosti?

LUTKIĆ: Glumac je glumac u svakom vremenu i iz svake situacije treba izvući nešto dobro i korisno. Radimo na sebi dok god smo živi i mislim da je krivo vaditi se na vreme i situacije u kojima živimo. I u najtežim vremenima su nastajala sjajna umetnička dela. Naše je da zasučemo rukave i radimo koliko god možemo i da ne razmišljamo mnogo o tome šta će biti sutra, da se više bavimo time šta je danas.

GLAS: Kakvi su Vaši planovi za naredni period, da li će publika imati priliku uskoro da Vas gleda u nekim novim serijama i filmovima? Kada Vas možemo očekivati u Banjaluci?

LUTKIĆ: Moji planovi su trenutno vezani za “Švindlere 2”, čije je snimanje u toku. Očekuje se emitovanje serije “Beležnica” i snimanje nastavka “Junaka našeg doba”. Postoji još dosta stvari koje su u planu, ali o njima kad budu došle na red. Što se tiče Banjaluke, jako mi nedostaje. Veoma se radujem ponovnom dolasku i željno ga iščekujem, a nadam se da će to biti što pre.

Sloboda

GLAS: Da li  glumu možemo da opišemo kao potragu za slobodom?

LUTKIĆ: Slobodan znači biti nesputan, neograničen, nezarobljen, ali iznutra. Gluma jeste to, ali može da bude i spletkarenje sa samim sobom. Veoma je opasno, hoda se po ivici. Ceo život je traganje, učenje i usavršavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana