Decenija uspješnog rada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Mirna Pijetlović
Decenija uspješnog rada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

Banjaluka - Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske juče je svečano obilježio deset godina postojanja i uspješnog rada uz brojne poštovaoce umjetnosti, kulturne radnike, medije i sve one koji su beskompromisno podržavali ovu značajnu kulturnu instituciju u deceniji iza njih.

Kako je protekla godina bila upravo i jubilarna, jer je 10. februara 2004. godine tadašnja Umjetnička galerija u Banjaluci obimnošću svojih zbirki, programskim aktivnostima i značajem koji ima, Odlukom Vlade RS  preimenovana u Muzej savremene umjetnosti RS, direktor ove institucije Sarita Vujković je predstavila publikaciju "Inventure 2014", koja je prisutne podsjetila na sve aktivnosti u jubilarnoj godini.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Irena Soldat-Vujanović istakla je da je razvojni koncept Muzeja u proteklih 10 godina bio impozantan i brz. 

- To pokazuje da je vrijednost ove ustanove prepoznata ne samo u regionu, nego i šire. Moram istaći da je veliki uspjeh Muzeja zabilježen odlaskom na Venecijansko bijenale, koje se dogodilo upravo zahvaljujući posvećenom radu i aktivnosti muzeja - podsjetila je Soldat-Vujanović.

Direktor Muzeja Sarita Vujković rekla je da je protekla godina bila izuzetno uspješna, uz obimnu i sadržajnu programsku djelatnost. 

- Naš rad bio je usmjeren ne samo na izložbe, nego i na nove sadržaje koji će se uvrstiti u rad ove ustanove, a istovremeno smo usmjereni ka novim ciljnim grupama koje želimo da dovedemo da upoznaju naš rad, prije svega učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i studentima - istakla je Vujkovićeva. 

Kako je naglasila, fokusiraće se i na rad na savremenoj umjetničkoj sceni koja je jako dinamična na našim prostorima, te najavila novi i intenzivniji rad kustosa Muzeja sa mladim umjetnicima Srpske i razvijanje drugih kreativnih programa. 

Publikacija

Prema riječima kustosa Muzeja savremene umjetnosti RS Žane Vukičević, iz publikacije "Inventure 2014" izdvojila je posjete istaknutih pojedinaca kao što su princ Albert od Monaka, direktor Tejt galerije iz Londona Kris Derkon, ali i osvajanje prestižne međunarodne nagrade "Živa" za najbolji muzej jugoistočne Evrope koju dodjeljuje forum Slavenskih kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana