Deca Bestragije hit ljeta

Cvija Mrkonjić
Deca Bestragije hit ljeta

Banjaluka - "Deca Bestragije" Uroša Petrovića i "Zlatna karika" Gijoma Preva apsolutni su hit ljeta u banjalučkoj Dječijoj biblioteci "Borik".

Među omiljenim naslovima školaraca koji rado posjećuju biblioteku na ljetnom raspustu su i ilustrovane knjige Rut Galovej.

Bibliotekar i književnik Aleksandra Čvorović je rekla da se djeca ljeti odmaraju od školske lektire i obavezne literature.

- Školarce zanima popularna, privlačna, dopadljiva i savremena literatura. Autori i teme razlikuju se u odnosu na uzrast djeteta - navela je Čvorovićeva.

Istakla je da su mališanima predškolskog uzrasta veoma važne ilustracije i da vole slikovnice koje su u vezi sa crtanim filmovima koje gledaju.

- Djeci u nižim razredima osnovne škole najinteresantnija je edicija "Korak po korak", koja obrađuje razne istorijske teme sa mnogo slika - kazala je Čvorovićeva.

Na listi omiljenih knjiga su i "Heraklove pustolovine", "Pompeji", "Guliverova putovanja", "Robinzon Kruso". Djevojčice i dječaci iz viših razreda najčešće na policama traže novu knjigu Mihaele Burda iz trilogije "Svijet jednoroga", ali i naslove Muni Vičer.

- Tinejdžeri su specifični i zahtjevni. Čitaju knjige u nastavcima Gijoma Preva, zanima ih mistika i fantastika - rekla je Čvorovićeva i dodala da djevojčice vole priče o prvim ljubavima.

Kazala je da djeca osim djela Uroša Petrovića čitaju i knjige drugih srpskih pisaca poput Predraga Uroševića, Jasminke Petrović, Jove Čulića, Predraga Bjeloševića i Pante Stevića.

Serijali "Hari Poter" književnice Džoane Rouling i "Sumrak" Stefani Mejer su i dalje veoma čitani, a njima su se pridružili "Vampirska akademija" Rišel Mid i "Vukovi iz Mersi Folsa" Megi Stifvoter.

Trilogija

 

Mlade čitaoce oduševila je trilogija Gijema Preva u koju spadaju knjige "Tajna izrezbarenog kamena", "Sedam novčića" i "Zlatna karika". To je priča o dječaku Semu koji kreće u potragu za nestalim ocem, a u tome mu pomaže rođaka Lili. Prvi trag na koji nailaze je izrezbareni kamen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana