Davor Strika, v. d. direktora Muzeja Republike Srpske za “Glas Srpske”: Cilj otvoriti vrata prema svijetu

Milanka Mitrić
Davor Strika, v. d. direktora Muzeja Republike Srpske za “Glas Srpske”: Cilj otvoriti vrata prema svijetu

Počastvovan sam što mi mi je Vlada Republike Srpske povjerila rukovođenje ovako prestižnom i bitnom institucijom kakva je Muzej Republike Srpske. Biti direktor hrama kulture RS, koji postoji 91 godinu, za mene je velika čast, ali i odgovornost.

Rekao je to u razgovoru za “Glas Srpske” v. d. direktora Muzeja Republike Srpske Davor Strika, govoreći i početku svog mandata u ovoj ustanovi.

- Moj cilj, kao i cilj svih zaposlenih u Muzeju Republike Srpske jeste da nastavimo njegov razvoj na ponos svih nas, građana Srpske - dodao je on.

GLAS: Kakve planove za početak svog mandata imate? I na šta namjeravate da stavite poseban akcenat?

STRIKA: Cilj i suština postojanja i rada Muzeja RS je čuvanje, njegovanje i promovisanje istorije, kulture i tradicije našeg naroda. Imamo bogatu kulturnu zaostavštinu na kojoj bi nam mogao pozavidjeti čitav svijet i zato je od presudne važnosti da je dobro upoznamo kako bismo je čuvali i njegovali. Muzej je centralna institucija kulture koja u fundusu broji više od 106.000 predmeta. U biblioteci imamo više od 15. 000 djela. Želimo da radimo na dodatnom promovisanju najvećeg blaga koje posjedujemo - naše kulture i tradicije i da širom otvorimo vrata naše institucije svijetu i zainteresovanim za naše materijalno i nematerijalno nasljeđe. Do sada smo imali uspješnu saradnju sa muzejima u Srbiji, Rusiji, Grčkoj, a sada idemo ka tome da je intenziviramo i proširimo i na druge zemlje. Imamo velike planove za budućnost. Radićemo na našoj vidljivosti, modernizaciji i digitalizaciji. Želimo da idemo u korak sa 21. vijekom i svjetskim i evropskim muzejima. Uz bogat fundus i naše kustose i stručnjake za koje se čulo širom Evrope, pronašli smo kombinaciju za prvoklasan rad naše institucije.

GLAS: Kako vidite značaj Muzeja Republike Srpske i šta smatrate da bi ova ustanova trebalo da njeguje i predstavlja?

STRIKA: Ima nemjerljiv, centralni značaj i ulogu u očuvanju naše istorije i kulture i u tom smislu nijedna institucija ne može da se mjeri sa njim. Muzej RS je zaslužan za upisivanje zmijanjskog veza 2014. godine kao prvog nematerijalnog dobra iz RS i BiH na UNESKO-ovu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva. Samo ovaj primjer dovoljno govori o ulozi i značaju Muzeja u očuvanju i zaštiti kulture, istorije i tradicije našeg naroda. Mi predstavljamo naš narod, ali i sve druge narode i građane Srpske. Zbog toga je značaj naše ustanove jedinstven i nemjerljiv. Zato se i nadam, skupa sa kolegama koji rade u Muzeju RS, da ćemo u najkraćem roku uspjeti da pronađemo način i sredstva da naša centralna institucija kulture u RS dobije adekvatan namjenski prostor za muzejske djelatnosti. Ovo je višedecenijiski san, ali ja bih to posmatrao kao krunu vjekovne borbe našeg naroda za autonomijom na ovom prostoru. Dok se taj san ne ostvari, naša je dužnost da postojeće uslove unapređujemo.

GLAS: Kakve izložbe planirate za naredni period?

STRIKA: U pripremi je izložba “Čudesna moć bilja u narodnoj medicini”, rezultat trogodišnjeg stručnog terenskog istraživanja prostora RS. Na izložbi će biti predstavljeno nematerijalno, materijalno i prirodno nasljeđe Srpske. Odsjek za savremenu istoriju umjetnosti planira izložbu o Dragutinu Inkiostriju Medenjaku - umjetniku i dekorativnom slikaru, pioniru jugoslovenskog dizajna, čija je umjetnička djelatnost duga više od pola vijeka. Dragutin Inkiostri Medenjak (1866-1942) je bio idejni pokretač osnivanja Muzeja Vrbaske banovine. Planiramo i izložbu preslica. Takođe do kraja godine planiramo štampanje nove monografije “Crkve brvnare u Republici Srpskoj, istine ili legende, knjiga 2.” muzejskog savjetnika etnologa Vladimira Đukanovića.

GLAS: Da li planirate gostovanja u drugim državama?

STRIKA: U junu 2022. godine po pozivu Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj u gradu Solunu predstavićemo se izložbom Etnološkog odjeljenja “Kolekcija košulja, kolekcija libada i zmijanjskog veza iz Zbirke tekstila Etnološkog odjeljenja”. Pored ovoga, u pripremi je izložba tradicionalnih muzičkih instrumenata, koja će biti prikazana u sklopu projekta “Bilateralne veze”, saradnja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, Fakulteta za humanističke nauke Univerziteta Primorska u Kopru i Muzeja RS. Postavka će biti izložena na Fakultetu za humanističke nauke Univerziteta Primorska u Kopru. Istovremeno radimo na presnimavanju audio-traka Vase Popovića i na izdavanju i pripremi CD-a digitalnih snimaka Vlade Miloševića.

Od 4. do 8. oktobra naši predstavnici će učestvovati u organizaciji kratkog seminara i radionice “Istorija soli” planiranog u sklopu projekta “Saltgiant”, radi podsticanja interdisciplinarne i međusektorske razmjena znanja između geologa, geofizičara, geohemičara, mikrobiologa, geografa i arheologa/istoričara; te na realizaciji projekta “Škola arheologije 2021. godina - arheološka iskopavanja na lokalitetu Kastel Banjaluka”. Imaćemo šta da ponudimo građanima u predstojećem periodu i ja ih ovim putem pozivam da dođu u Muzej RS, da se zanimaju za naš rad i pogledaju izložbe koje vrijedno spremamo za njih.

Banjaluka

GLAS: Najnovije izložbe u Muzeju su “Banja Luka u prošlosti i danas” i “Banja Luka na starim razglednicama”. Šta možete da nam kažete o ovoj izložbi i koliko je značajna i zanimljiva za posjetioce?

STRIKA: One pokazuju važne istorijske periode našeg grada. Kroz ovaj svojevrsni vremepolov posjetioci će imati priliku da vide na koji način se Banjaluka razvijala u periodu od jednog vijeka. Na fotografijama je prikazan razvojni put u evropski, moderan grad, koji ispunjava ulogu koju joj je predvidio Tisa Milosavljević, a to je da bude kulturni, institucionalni, privredni, univerzitetski i politički centar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana