“Darkvud” priprema integral stripa “Solomon Kejn”: Mračni heroj u borbi protiv zla

Branislav Predojević
“Darkvud” priprema integral stripa “Solomon Kejn”: Mračni heroj u borbi protiv zla

BEOGRAD - Strip album o dobro poznatom “Marvelovom” junaku kultnog statusa - Solomonu Kejnu uskoro će biti objavljen u izdavačkoj kući “Darkvud”, uz novi izgled i prevod.

Radi se o integral izdanju pod nazivom “Solomon Kejn: Pripovesti, knjiga prva”, u formatu grafičke novele, koja okuplja kolekciju “Marvelovih” stripova sa ovim junakom objavljenim tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U pitanju je fiktivni lik nastao u mašti slavnog pisca Roberta E. Hauarda, jednog od pionira epske fantastike poznatog po “Konanu” i brojnim drugim novelama iz žanra “mača i magije”, koji se žanrovski svrstava u podžanr mračne fantastike. Glavni junak je puritanac sa kraja 16. do početka 17. vijeka, koji luta svijetom bez ikakvog očiglednog cilja osim da pobijedi zlo u svim njegovim oblicima, iako njegova prošlost krije mračnu tajnu o prodaji duše slugama Nečastivog.

Njegove avanture, objavljene uglavnom u palp časopisu “Čudne priče”, često ga vode iz Evrope u džungle Afrike i nazad. Sam Hauard ga je opisao kao visokog i tmurnog čovjeka blijede puti, mršavog lica i hladnih očiju, a sve to zasjenjeno pognutim šeširom i ogrtačem. Odjeven je u potpunosti u crno, a njegovo oružje se obično sastoji od mača, noža i pištolja sa kremenom. Tokom jedne od njegovih kasnijih avantura, njegov prijatelj N'Longa, afrički šaman, dao mu je štap koji je služio kao zaštita od zla, ali se lako mogao koristiti kao oružje.

“Marvel” je tokom sedamdesetih počeo adaptaciju njegovih avantura, najčešće objavljivanih kao dodatak Konanovim stripovima ili po raznim strip magazinima, a kao autori su angažovani scenaristi poput Roja Tomasa i vrhunski crtači tipa Džon Bjušema, Al Vilijamson, Alana Vajsa, Nil Adams, Ralfa Riza i brojnih drugih umjetnika.

Takođe, bio je glavni lik u ograničenoj seriji od šest izdanja “Mač Solomona Kejna”, objavljenoj 1985. i 1986. godine od strane “Marvela”. Izdavač “Dark Hors” je 2008. godine počeo da objavljuje ​​novu seriju priča o Kejnu, na kojima je radila nova ekipa autora, a 2009. objavio je i zbirke “Marvelovih” priča iz 1970-ih u mekom povezu, a kasnije kao i tvrdokoričeno izdanje.

U Srbiji i regionu je Kejn izlazio u “Marketprintovim” izdanjima “Marvelovih” stripova, prije svega onih o Konanu, ali nikad u vrhunskom albumskom izdanju kakvo priprema “Darkvud”, što će se s obzirom na kultni status ovog junaka  u regionu, biti pravo poslastica za sve ljubitelje stripa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana