Darinka Matić-Marović, dirigent: Energija koja zrači

Ratomir Mijanović
Darinka Matić-Marović, dirigent: Energija koja zrači

Trebinje - Lijepa iskustva sa trebinjskom publikom, uspomene iz djetinjstva, simpatije prema Dučićevom gradu - sve je to pomalo "komplikovalo" uobičajeno uzdržani odnos između umjetnika profesionalca i njegove publike, gradeći veze koje su danas posve lične i uvijek emotivne.

Zbog toga se Darinka Matić-Marović sa svojim horovima Trebinju rado i redovno vraća. Ona više od 30 godina rukovodi Akademskim horom "Obilić", a preko 40 godina horom "Kolegijum muzikum", koji čine djevojke sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

- Više puta sam sa oba hora gostovala na "Dučićevim večerima poezije", što je za mene, uprkos činjenici da sam obišla skoro cijeli svijet, predivan doživljaj. Trebinje mnogo volim, možda i zbog toga što smo brat i ja dio djetinjstva proveli ovdje, jer mi je otac bio vojno lice, pa smo živjeli u Trebinju. Jedva čekam da ponovo stanem na trebinjsku pozornicu i da otpočne koncert, a nadam se i ovacijama i bisevima, bez kojih, priznajem, ne mogu da živim - priča Matić-Marović.

A biseva i ovacija doživjela je mnogo u proteklim decenijama druženja sa dirigentskom palicom. Pamti i koncerte kada se njen hor i po sedam puta za jedno veče morao vraćati na scenu - da bi udovoljio željama oduševljene publike. Muzici je, kaže, posvetila cijeli život, ali joj je ova umjetnost za darovano uvijek višestruko uzvraćala.

- Svuda sam nastupala i sa horovima, ali i sa KUD-om "Branko Krsmanović". Jednom prilikom, na turneji "Put oko svijeta", obišli smo Javu, Sumatru, Celebes, Bali, Tajland, Japan i upoznali tadašnjeg predsjednika Indonezije Sukarna. Mnogo je volio onu našu pjesmu "Kad ja pođoh na Bembašu", pa smo mu je rado pjevali. Desilo se i to da me pozvao na ples, a zahvaljujući tim "simpatijama" sve nas je poveo na Bali - priča ova svestrana umjetnica.

Iz albuma sa putovanja, prepunog i nesvakidašnjih dogodovština, otkrila nam je još jednu.

- Prilikom te turneje stigli smo do Kostarike, gdje smo željeli da vidimo vulkan Irasu, a onda je on proradio. Trčali smo "k'o bez duše" i onako svi pocrnjeli od dima, brže-bolje na tuširanje, pa na nastup. Vjerovali ili ne, svi su do posljednjeg trenutka pratili nastup. Bilo je to nezaboravno - prisjeća se ova umjetnica.

Turneja sa KUD-om "Branko Krsmanović" trajala je osam mjeseci i za to vrijeme odigrali su 184 koncerta, a Darinka Matić-Marović, kao solista, toliko ih je odigrala i otpjevala. Brojne turneje ostvarila je i sa oba hora kojima rukovodi.

- Bili smo svuda, nastupali po Americi, u "Karnegi holu" u Njujorku, u Kanadi, skoro cijeloj Evropi i gdje sve ne, i svugdje bili zapaženi i osvajali nagrade. Izdvojila bih nagradu iz Poljske, sa Međunarodnog festivala pravoslavne duhovne muzike Hajnovka 2010. godine, na kojem su "Kolegijum muzikumu" pripale tri prve nagrade. Mada, mnogo je tu bilo nagrada i svaka mi je draga - kaže Matić-Marović.

Za svoj uspjeh najviše duguje majci i vjeri koju je imala u nju - profesorki klavira iz Boke Kotorske Vidi Matijan, te tetki i tetku koji su je prihvatili u Beogradu na studijama i bili uz nju svakog trenutka. Danas je Darinka Matić-Marović u mnogo čemu prva žena - dirigent, dekan Fakulteta muzičke umetnosti i rektor Univerziteta umetnosti.

Brakovi

Ova žena puna energije kaže da joj najviše radosti pričinjava to što se oba hora godinama druže.

- Oba ansambla žive zajedno i vole se, čak je do sada sklopljeno mislim skoro 300 brakova iz mojih horova i svi su se održali. Pa i moj brak je iz "Krsmanca", tu sam upoznala muža. Posebno me raduje što sada imamo brak sklopljen između članova Hora "Obilić" i Kolegijuma i čekamo bebu - dodaje sa osmijehom Darinka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana