Darija Buzaković, direktor filmskog festivala Kratkofil Plus: Jaka selekcija podiže ljestvicu kvaliteta

Mirna Pijetlović
Darija Buzaković, direktor filmskog festivala Kratkofil Plus: Jaka selekcija podiže ljestvicu kvaliteta

Banjaluka - Za Filmski festival "Kratkofil Plus" prijavljeno je 1.200 filmova iz cijelog svijeta. Za takmičarsku selekciju je izabrano 35 igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih kratkih filmova. Tim selektora je imao težak posao, ali svakako je i privilegija dobiti toliko prijava. Selekcija je najbolja do sada.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" Darija Buzaković, direktor "Kratkofila Plus", koji će biti održan u Banjaluci, na tvrđavi Kastel i u Domu omladine od 22. do 26. jula.

- Ove godine je mnogo afirmisanih svjetskih reditelja prijavilo filmove za takmičenje, što je snažna potvrda profesije kvalitetu festivala - rekla je Buzakovićeva.

Tročlani međunarodni žiri čine prošlogodišnja dobitnica Gran prija, reditelj Karen Velaskez Guaderama iz Belgije, američki producent Mark Stil i beogradski reditelj dokumentarnih i animiranih filmova Nikola Majdak Junior, koji će u ime festivala dodijeliti Gran pri i nagradu za najbolje filmove po kategorijama.

- S obzirom na to da imamo samo četiri takmičarske večeri, filmovi za program "Panorama Plus" se zaista pažljivo biraju. Sve su to veliki festivalski filmovi, koji osvajaju i kritiku i publiku. Otvaramo i zatvaramo igranim filmovima, koji su ostavili nevjerovatan utisak na publiku na prestižnim svjetskim festivalima - napomenula je Buzakovićeva.

Tako publiku u srijedu očekuje španski film "10.000 km" sa Natalijom Tena u glavnoj ulozi, dok će na zatvaranju biti prikazano odlično nezavisno američko ostvarenje "Infinitley Polar Bear".

- U četvrtak, 23. jula, planirana je projekcija dokumentarnog filma "Virunga", koji je trenutno svjetski festivalski hit, čiju izvršnu produkciju potpisuje Leonardo di Kaprio. Jako nam je drago što smo u mogućnosti da publici prikažemo novi film Želimira Žilnika "Destinacija Serbistan", koji govori o trenutnom vrućem političko-socijalnom pitanju azilanata - najavljuje Darija Buzaković i napominje da će Žilnik biti gost festivala.

Ona ističe da je mnogo pažnje posvećeno edukativnom programu, a u saradnji sa "British Councilom " organizovaće radionicu za razvoj filmskih projekata.

- Moram da istaknem i dio programa koji je posvećen velikom filmskom profesionalcu Karlu Variniju, direktoru fotografije filma Lika Besona "Veliko plavetnilo". Prikazaćemo dva njegova filma "Hitler u Holivudu" (2010) i "Nemesis", a nakon projekcija slijedi master klas sa rediteljima, koji će sa publikom, autorima i studentima podijeliti neke zanimljive tehnike snimanja koje je koristio Varini - riječi su Buzakovićeve.

Ona dodaje da je prateći program festivala i te kako kvalitetan i pažljivo izabran, a tu su još selekcije i premijere u programu "Punch International", kao i program za najmlađe posjetioce "Kratkofil Junior".

Svake godine na "Kratkofilu" prikazuju filmove studente Akademije umjetnosti u Banjaluci, a prema selekciji i izboru njihovih profesora. Ovo je odlična prilika za banjalučku publiku da pogleda najnovije filmove sa Akademije, a za studente je svakako prilika da svoje radove podijele i sa festivalskom publikom i gostima.

- Festivali su prilika za uvezivanje autora i razvoj potencijalnih koprodukcija. Domaćim autorima je jako teško, jer nemaju sistematično i strateško ulaganje u film. Zapravo, nemamo film, zanemaren je potpuno. Iz tog razloga želimo da i ovo izdanje festivala bude glasan apel za razvoj filmske produkcije. Treba nam film - opominje Darija Buzaković.

Saradnja i konkurs

Zajedno sa festivalom "Jelen Demofest" su otvorili poziv za kratke filmove na temu muzike u trajanju do pet minuta. Konkurs je otvoren do 16. aprila 2016, a izabrani filmovi će biti prikazani u zasebnoj selekciji na "Kratkofilu". Pored ove saradnje, otvoren je i konkurs za međunarodno takmičenje u improvizaciji.

- Osnovni cilj je popularizacija filmske umjetnosti. Cilj je da pokažemo da se i sa malo ulaganja, znanjem i dobrim idejama može napraviti dobar i kvalitetan kratki film. Radionicu vode stručnjaci iz Berlina Boris Laser, Paul David Marej i Pedro Deltel Komoler - rekla je Darija Buzaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana