Danilo Bećković, reditelj hit komedije Mali Budo: Honorar dobijamo u aplauzima

Aleksandra Madžar
Danilo Bećković, reditelj hit komedije Mali Budo: Honorar dobijamo u aplauzima

Beograd - Film "Mali Budo", koji je po scenariju Dimitrija Vojinova režirao Danilo Bećković, doživio je veliki uspjeh, a ovu hit komediju je za samo četiri dana poslije premijere u Beogradu pogledalo 50.000 ljudi.

Tako su domaći mediji ovu pomamu za ulaznicama nazvali "budomanija".

Velika gužva, redovi i nestrpljenje vladali su i u Banjaluci, kada je dio glumačke ekipe prodefilovao ispred multipleksa "Palas". Sigurno je samo jedno, ostvarenje "Mali Budo" kupilo je publiku, a za njegovu projekciju ne prestaje da se traži karta više. Oduševljenje, zbog "pometnje" koju je napravila priča u kojoj Petar Strugar tumači glavnog lika, Budimira, nije krio ni reditelj Danilo Bećković.

- Svi u ekipi smo oduševljeni rezultatom. Radili smo na  repertoarskom filmu, namenjenom bioskopskoj publici i bilo mi je izuzetno važno da glumci i ekipa iza kamere dobiju satisfakciju za uloženi rad i veru u ovaj film. Naš posao je takav da nije bitno samo jeste li i koliko plaćeni, već se honorar dobija i u aplauzima - istakao je Bećković.

Posebno je naglasio da su film radili sa velikom ljubavlju i čista srca, bez ikakvih kalkulacija.

- Mislim da se to vidi u filmu i da publika to instinktivno oseća. Sjajno smo se proveli na snimanju, nekad sam se osećao kao da sam u bioskopu a ne na setu - dodao je reditelj.

Kada je riječ o dijelovima ostvarenja koji su njemu kao reditelju najdraži, otkrio je da postoji nekoliko scena koje su na samom snimanju unapređene improvizacijom u kojoj je učestvovala cijela autorska ekipa.

- Improvizacija je pipava stvar koja je dobra samo ako je ekipa uigrana i razmaštava se na osnovu čvrsto postavljene priče i likova. Ako svi dobro znaju šta rade, tek onda se može dozvoliti slobodna igra. Jako sam ponosan na tu kreaciju koja je nastala na samom setu. Tako su nastale neke od najsmešnijih scena u filmu i mislim da je to pokazatelj koliko je ekipa bila složna i koliko smo poverenja imali jedni u druge - objasnio je Bećković.

Radnja filma prati život Petra Strugara, Malog Buda, mladića iz provincije koji u suretu s velikim gradom, Beogradom shvata koliko je mali. Tokom dva dana lutanja prestonicom, zaljubljuje se, razočarava u ljubav, obilazi klubove, postaje internet senzacija, stiče i gubi prijatelje, odriče se roditelja, učestvuje u tuči, lažno se predstavlja kao hirurg na VMA i doživljava vantjelesno iskustvo. A za upoznavanje ovog izgubljenog mladića sa noćnim životom Beograda, zadužen je Sergej Trifunović.

Nova ostvarenja

- Završavam dva dokumentarna filma, jedan o Milošu Crnjanskom, a drugi o Milovanu Đilasu. Razmišljamo o nastavku "Malog Buda", ali i jednoj romantičnoj komediji koja se zove "Jesen samuraja" - kazao je Danilo Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana