Daniela Đukić: Zatrpani smo lakom zabavom

Aleksandra Madžar
Daniela Đukić: Zatrpani smo lakom zabavom

Mlade umjetnike u Republici Srpskoj ne sputava nedostatak galerijskih prostora već nesluh za samu umjetnost na ovim prostorima.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" akademski slikar iz Banjaluke Daniela Đukić, koja se nedavno banjalučkoj publici predstavila izložbom u svom pomalo apstraktnom i prepoznatljivom stilu.

- Isuviše je narod opterećen borbom za preživljavanje i "nakljukan" lakom zabavom, pa su umjetnost i umjetnik na dnu ljestvice. Sreća, ima situiranih mladih ljudi koji imaju finansijsku podršku da mogu biti posvećeni umjetnosti u suštini. Mi "kokuzi", nažalost, moramo da životarimo od nje - smatra Đukićeva.

Osim slikarstva, njena velika strast je i fotografija, a u Narodnom pozorištu Republike Srpske zadužena je za dizajn promotivnog materijala, pa je u afišama i plakatima utkan bar mali dio njenog ličnog pečata.

- Izgled svakog plakata je jako važan, kao prva informacija koju publika dobija u vezi s predstavom. Sa radom na dizajnu plakata prvi put sam se susrela u Narodnom pozorištu Republike Srpske - kazala je slikarka.

Iako su rijetki slučajevi kada joj reditelji daju potpunu slobodu da po svojoj ideji uradi plakat, za nju je i ovaj dio posla izazov, jer je, kako kaže, grafički dizajn pun pravila, kako tehničkih, tako i vizuelnih.

- Najčešće reditelji znaju kakav plakat žele, sa kojim elementima, a meni preostaje samo da tehnički uradim njihovu zamisao. Zapravo je reditelj dizajner plakata, kao i čitave predstave. Samo dva reditelja dala su mi potpunu slobodu - ispričala je Đukićeva.

Kaže da novi umjetnički ciklus još ne priprema.

- Neću počinjati ništa novo dok god u ovoj zemlji ne budu postojali tržište, zdrava konkurencija i kritika. Dok se god ne obogatim toliko da mogu da stvaram umjetnost zbog svega što ova riječ krije u sebi, a ne zbog egzistencije - naglasila je Đukićeva.

Instalacije

- Voljela bih da neke sljedeće izložbe sadrže elemente instalacija ili performansa, onoga za šta se i jesam školovala i u čemu se najviše pronalazim - kaže Daniela Đukić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana