Danica na tragovima Vuka

Milan Vujić
Danica na tragovima Vuka

Gradiška - "Vukova zadužbina", ogranak Gradiška, koji postoji već 12 godina, najviše je opstao zahvaljujući entuzijazmu učenika i profesora s ciljem očuvanja tradicija pisma i kulture, a ovaj ogranak je jubilarnim, 20 izdanjem kalendara "Danica" postao zaštitni znak ove opštine.

Predsjednik "Vukove zadužbine" u Gradišci Vesna Krunić istakla je da je ponosna što je Gradiška dio ove velike tradicije zadužbinara.

- Veoma smo zadovoljni što smo i u ovako teškom vremenu jedan od najmasovnijih ogranaka sa više od 450 prenumeranata. Iako se broj prenumeranata osipa u posljednje vrijeme, pokušavamo sa mlađim podmlatkom da omasovimo broj  istakla je  Krunićeva.

Dodala je da su organizovali brojne književne promocije, izložbe slika i grafika u Kulturnom centru Gradiška.

- Ono što bih izdvojila svakako je promocija "Danice 2013", na kojoj su prisustvovali glavni urednik "Danice" Miodrag Maticki i upravnik "Vukove zadužbine" Slavko Vejnović, gdje smo dobili sve pohvale za organizaciju - rekla je Krunićeva.

Dodala je da su Vukovu "Danicu" već pet godina posvetili mladima, tako da uz ovo izdanje izlazi i "Danica" za mlade, gdje se objavljuju sadržaji posvećeni njima.

Takođe, kako je istakao predsjednik "Vukove zadužbine" u Gradišci, ponosni su na sve svoje članove, koji svojim volonterskim radom i beskompromisnim zalaganjem obogaćuju, kako sadržaj "Danice" tako i svih drugih manifestacija koje organizuju.

Trenutno su u toku velike pripreme za sljedeću aktivnost, a riječ je o velikom "Vukovom kalendaru".

- Promocija "Vukovog kalendara", koji izlazi pred novu godinu, uvijek privuče pažnju čitalačke publike u Gradišci, a u svim manifestacijama učestvuju učenici iz Gimnazije - najavila je sljedeće dešavanje predsjednik Vesna Krunić.

Ogranak Laktaši

- Saradnja sa srodnim institucijama je izuzetno dobra, pogotovo sa nekoliko ogranaka, a to je prvenstveno Čačak, zatim Bavanište, te Beograd kao matica, zatim ogranak iz Niša. Trenutno se pregovara da bude osnovan Vukov ogranak u Laktašima, gdje bi to bio drugi ogranak u BiH - rekla je Vesna Krunić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana