“Dani Vlade S. Miloševića” : Raskošni talenat Aleksandra Serdara probudio emocije

Aleksandra Madžar
“Dani Vlade S. Miloševića” : Raskošni talenat Aleksandra Serdara probudio emocije

Banjaluka - Publika skoncentrisana tako da se u koncertnoj dvorani čuje prijatna tišina, a u momentima kada je talenat pijaniste Aleksandra Serdara nosio njihove emocije, neki se nisu mogli otrgnuti utisku, pa su uzvikivali “Bravo, bravo”.

Solo koncert ovog istaknutog pijaniste oduševio je mnogobrojnu publiku koja je u utorak uveče došla da čuje Serdara i priušti sebi vrhunski umjetnički događaj, koji je održan u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

Ni Serdar nije krio zadovoljstvo, a kako kaže domaćini sa Akademije umjetnosti učinili su da njegova prva posjeta Banjaluci bude protkana lijepim uspomenama.

- Sve je prošlo izvanredno. Akademija je dobar domaćin. Publika na koncertu topla, prijatna, zaista sam sve vreme uživao - rekao je Serdar.

Moć u svojim prstima pokazao je izvodeći kompozicije Betovena, Hendla i Šopena. Ono što je na njega ostavilo poseban utisak je koncertna sala Banskog dvora Kulturnog centra.

- Koncertna sala je predivna. Mnogo sam slušao o njoj, tako da je svirati ovde, za mene, jedan doživljaj - naglasio je Serdar.

Pričao je i o načinu na koji bira repertoar i čime se to vodi kako bi se publika osjećaja prijatno i uživala u njegovom nastupu.

- Postoji period kada idete na takmičenje i kada morate da svirate određen repertoar koji se tiče različitih stilskih epoha kako bi pokazali tehničko vladanje instrumentom. Međutim u momentu kada postanete profesionalac i počnete da svirate koncerte onda se rukovodite onim čime bi se rukovodili i kao ljubitelj muzike, svirate ono što volite - kazao je pijanista.

Njegov nastup, bio je poseban događaj i doživljaj za “ljude iz struke” koji su se mogli vidjeti u publici.

Serdar je tokom boravka u Banjaluci održao i radionicu, a kako je rekao, veoma je zadovoljan brojem ljudi koji su došli da slušaju o čemu on govori.

Oni koji su imali čast da budu u prilici u slušaju njegovo predavanje, gdje je sa prisutnima dijelio svoje iskustvo, kažu da su na koncertu shvatili da Serdar “stoji iza svega što je govorio”, te da se njegov lični stav može osjetiti i dok svira.

Uspjeh

Njegova biografija ispunjena je prestižnim nagradama i brojnim koncertima, a već petnaest godina predaje studentima u Srbiji. Serdar je svirao resitale i sa orkestrom u skoro svim zemljama Evrope. Brojni uspjesi na koncertima u Evropi su privukli pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Rođen je u Beogradu, studije završava u Novom Sadu i nastavlja dalje školovanje u SAD i Italiji.

Na njegovo pijanističko formiranje tokom godina uticali su Sergio Perticaroli i Leon Fleisher.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana