Dani Vlade S. Miloševića: Muzika sa dvorova među slikama u muzeju

A. G.
Dani Vlade S. Miloševića: Muzika sa dvorova među slikama u muzeju

Banjaluka - Lauta, žičani instrument prefinjenog zvuka koji je u prošlim vremenima bio sastavni dio muzike na dvorovima, začuće se večeras na koncertu umjetnice Hane Hajdarević u Banjaluci.

Mlada lautistkinja nastupiće u 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića". Hajdarevićeva je prethodna tri dana održala predavanja i master radionice na banjalučkoj Akademiji umjetnosti.

- Studentima sam objašnjavala teoretski i kroz praksu šta znači barokna muzika. Jako sam zadovoljna odzivom studenata i njihovom zainteresovanošću na predavanjima koja sam održala. Ovo je bio moj prvi dolazak u Banjaluku i zaista je lijepo iskustvo, a za ljude sa banjalučke Akademije umjetnosti, koji su divni domaćini, imam samo riječi hvale - kaže Hajdarevićeva.

Naziv koncerta "Die goldene Laute" u prevodu znači zlatno doba laute.

- Kao što je i naslovljen nastup, program će obuhvatiti najbolje doba njemačke laute. Repertoar je u kompletu napisan za njemačku baroknu lautu i svi kompozitori su njemački. Izabrala sam umjetnike koji su bili najznačajniji za taj period i miks kompozicija da publika može u potpunosti osjetiti i tehniku i emociju tog vremena - najavila je Hajdarevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana