“Dani Vlade S. Miloševića”: Emocijom i glasom otplovila u romantizam

Aleksandra Madžar
“Dani Vlade S. Miloševića”: Emocijom i glasom otplovila u romantizam

Banjaluka - Spoj kompozicija iz perioda romantizma sa savršenim glasom soprana Lidije Pajić uz klavirsku pratnju Snježane Popović Vuleta pružili su nesvakidašnji osjećaj užitka publici u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

Zaljubljenici u opersku muziku u srijedu uveče uživali su u veoma emotivnom nastupu ove operske pjevačice koja je u svoju biografiju upisala brojne nagrade, među kojima je i priznanje za najperspektivniji glas “Radmila Smiljanić”.

Njen nastup, bio je još jedan u nizu uspješnih kulturnih događaja organizovanih u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića 2015”.

Zadovoljna reakcijama publike, Pajićeva je kako kaže srećna, što je osjetila oduševljenje.

- Drago mi je da je u sali vladala predivna energija. Publika je bila prijatna i to je ono što mi je najbitnije. Osjećala sam energiju koju su mi slali, a to mi je mnogo važno - kazala je Pajićeva poslije koncerta.

Prilikom izbora repertoara vodila se, naglašava, isključivo ličnim emocijama.

- Željela sam da izvodimo moje omiljene kompozitore, među kojima su  Rahmanjinov, Pučini i Mocart. Smatram da je jako važno da da izvođači izaberu muziku koju i sami snažno osjećaju. Samo tako se iskrena emocija može prenijeti na publiku - kaže Pajićeva.

Osim djela nastalih u periodu romantizma, na repertoaru su bile i modernije kompozicije, a kao gosti na koncertu predstavili su se bariton Aleksandar Dragojević i Marija Pilipović na flauti.

Pajićeva, koja je docent na predmetu Tehnika glasa na dramskom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci ukazala je i na značaj manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića”.

- To je manifestacija koja je neophodna našem gradu i koja uspješno opstaja sve ove godine. Ona predstavlja i odličnu priliku umjetnicima da se predstave publici, da izvedu nešto novo.  Smatram da “Dani Vlade S. Miloševića”, na neki način ne dozvoljavaju da kultura nestane - istakla je Pajićeva.

Ovaj značajan kulturni događaj vidi i kao priliku, koja će kako kaže, prigrliti  i edukovati publiku.

- Na taj način postoji šansa da se naša publika formira u u umjetničku, jer ne znam mogu li reći da u našem gradu postoji formirana muzička publika - priča Pajićeva.

U okviru “Dana Vlade S. Miloševića 2015” u Muzeju Republike Srpske održane su radionice izrade i sviranja na tradicionalnim muzičkim instrumentima, savremene primjene tradicionalnih muzičkih instrumenata. Govorilo se i o metodici vaspitno-obrazovnog rada - učenja pjesme po etnomuzikološkom notnom zapisu i učenje igre po plesnom zapisu - kinetogramu.

Postavka

Svečano otvaranje izložbe radova studenata završne godine studijskog programa likovne umjetnosti, pod nazivom “Zašto?... zato!” biće održano u četvrtak, 30. aprila u 19 časova. Posjetioci će imati priliku da pogledaju radove Marije Ristanović, Vojislava Ritana, Jovane Mlađenović, Danijele Kolundžije, Lazara Rodića, Dragane Vidljinović i Svjetlane Lazić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana