Dani Vlade Miloševića 2015: Djela velikana oživjeli horovi

Aleksandra Madžar
Dani Vlade Miloševića 2015: Djela velikana oživjeli horovi

Banjaluka - Veče posvećeno vokalnim djelima velikog banjalučkog kompozitora Vlade Miloševića održano je u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora - Kulturnog centra, kao događaj koji je od posebnog značaja za manifestaciju koja nosi i slavi ime ovog umjetnika.

Koncert, u utorak uveče, na kojem su banjalučki horovi izveli Miloševićeve kompozicije izazvao je oduševljenje u publici, a ovaj nastup sigurno će ostati upamćen kao snažan događaj u okviru manifestacije “Dani Vlade Miloševića 2015”.

Mnogobrojne posjetioce u muzičku priču uveo je dio postavke “Život protkan notama - Vlado S. Milošević” autora Sanje Pupac. Izložba Muzeja RS o životu i djelu ovog stvaraoca prošle godine zauzimala je posebno mjesto u okviru manifestacije.

- Ovaj koncert bio je idealna prilika da se zajedno predstave Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” i hor Akademije umjetnosti. “Jedinstvo” ima posebnu vezu sa akademikom Miloševićem. On je bio dirigent ovog hora u periodu od 1931. do 1941. godine. Radeći sa horom bio je u prilici da upozna sve one specifičnosti i zahtjeve horskog ansambla za koje je kasnije pisao brojna djela. Više od 200 djela on je uradio i pripremio za razne vrste ansambala. Ona su ostala kao jedan svjedok vremena - rekao je dirigent “Jedinstva” Nemanja Savić.

Publika je uživala u pažljivo biranim duhovnim i svjetovnim kompozicijama Miloševića, koje će, kako je najavio Savić, biti uvrštene u repertoar “Jedinstva”.

Predivna osjećanja probudili su i najmlađi horski pjevači, Hor osnovne muzičke škole “Vlado Milošević” koji je nastupio pod dirigentskom palicom Nikoline Nikčević, uz klavirsku pratnju pijaniste Milana Savića.

- Treba spomenuti da je 1934. godine upravo pod okriljem Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” osnovana prva muzička škola u Banjaluci, a pošto je Vlado Milošević bio dirigent, bilo je logično da bude i direktor - podsjetio je Savić.

Posjetioci su uživali u predivnom, prepoznatljivom glasu soprana Dunje Simić, uz klavirsku pratnju Biljane Jašić-Radovanović.

“Banjalučanke”

- Ženski kamerni hor “Banjalučanke” se sa radošću odazvao pozivu da bude dio večeri posvećene vokalnom stvaralaštvu velikog kompozitora i etnomuzikologa Vlade S. Miloševića. Izveli smo dvije kompozicije inspirisane folklornim nasljeđem ovih krajeva. Iskreno se nadam da će predstavljanje njegovog stvaralaštva tokom manifestacije koja nosi njegovo ime u narednim godinama postati tradicija, te da ćemo na taj način ponovo baciti svjetlo na djela koja su u društveno-istorijskom kontekstu obilježila decenije nacionalne istorije muzike ovih prostora - rekao je umjetnički rukovodilac hora Mladen Matović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana