“Dani performansa” obilježili jul u galeriji “Vagon”: Bliske teme vežu umjetnike i publiku

Ilijana Božić
Foto: D. Danilović

BANjALUKA - “Danima performansa” željela sam da afirmišem performans i podstaknem umjetnike da se njime bave, ali i da ga približimo publici, jer ovaj vid umjetnosti ima najmanje prostora kod nas.

Riječi su konceptualne umjetnice Isidore Branković, koja je nedavno pokrenula galeriju “Vagon” u čijem prostoru umjetnici od 23. jula do večeras izvode performanse. Ona je za “Glas Srpske” govorila o performansima koji su izvedeni, ali i o svom “Vidiš li se između usana” koji će biti izveden večeras u 20 časova.

- Kod nas je mali broj umjetnika koji imaju prostor da rade performanse. To je specifičan žanr, jer umjetnik na neki način izlaže sebe potpuno. Taj  subjektivni osjećaj pretjeranog izlaganja sebe može se razbiti samo ako umjetnik češće radi performanse - istakla je Brankovićeva.

Naglasila je da joj je bilo interesantno da okupi lokalne umjetnike, umjetnike sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i da ih podstakne da se nastave baviti ovom vrstom umjetnosti.

- Prvi dan je nastupala Galina Mitrović koja je izvodila performans “Samo se spremam” i kojim je prikazala proces spremanja jedne žene u toku svakodnevne rutine, ali i rutine za veliki događaj. Drugi dan, odnosno 24. jula Nikola Tomić je predstavio svoj prvi performans. On je student četvrte godine intermedijalne umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Njegov performans nosi naziv “Malo zeleniša” i njime je želio da naglasi da je važno da svaki grad i sve što nam je bitno mora da ima pluća kroz koja diše. On je napravio pluća “Vagona”- objasnila je ona.

Ispričala je da je treće večeri performans “Preobražaj” izvela Maja Šarenac. Istakla je da u ovom radu umjetnica progovara o naglim i velikim životnim promjenama, te kako one utiču na čovjekov unutrašnji osjećaj, ali i kakav je proces preobražaja od anksioznosti do zatvaranja unutar sebe do osjećaja slobode i mira.

- Njen performans me podsjetio na razvoj leptira. Sinoć je nastupila Irma Beširević sa performansom “Kartica ističe 05/24.mov”. Njen rad je zanimljiv, jer njen performans uključuje telefon, društvene mreže i ples i analizira onlajn manjinu -kazala je Brankovićeva.

Progovorila je i o svom performansu “Vidiš li se između usana”, koji će izvesti večeras, a koji nema scenografiju već je fokus na njoj i publici.

- Imaću kontakt sa publikom koja će učestvovati u umjetničkom radu. Pravim komparacije tradicije i savremenog društva. Publika i ja ćemo dijeliti energiju i svi će imati drugačiji osjećaj. Ovim performansom govorim o socijalnom i unutrašnjem, našim individualnim doživljajem svijeta, našim impresijama i onim kako mi doživljavamo neki događaj, a šta je u stvari istina. Ja ću biti ta istina - objasnila je Brankovićeva.

Naglasila je da publiku treba zavoditi, da umjetnost treba da se izlaže i približi publici, da bude više performansa i umjetnika koji se bave time da bi ljudi mogli da razumiju šta je to.

- Performans je specifičan i smatram da umjetnost treba da se približi ljudima koji nisu po osnovi umjetnici, jer publika je vrlo široka. Teme kojima su se bavili ovi umjetnici su bliske svim ljudima, jer svi živimo na istom području. Mi stvaramo i crpimo energiju iz njega - kazala je ona.

Dodala je da pomenuti performansi donose snažnu socijalnu poruku s kojom svaki čovjek može da se poveže.

- Ne bori se samo umjetnik sa tim. Umjetnost treba da probudi u čovjeku neku emociju i to razlikuje umjetnost od neumjetnosti. Performans je agresivniji zato što se on dešava u trenutku i umjetnik ima direktan kontakt sa publikom - zaključila je Brankovićeva.

Nova izložba

Isidora Branković je naglasila da će u “Vagonu” uskoro biti otvorena  izložba Irme Beširević, umjetnice koja dolazi iz Stokholma, a koja je diplomirala intermedijalnu umjetnost na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Ona se bavi internet kapitalizmom i proučava koliko tehnologija ulazi u život čovjeka i koliko smo mi zapravo slobodni u svemu tome. Da li tehnologija i sloboda mogu da se stave u isti svijet - dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana