Dani japanske kulture u Zvorniku

Srna
Dani japanske kulture u Zvorniku

Zvornik - Šef Odjeljenja za kulturu i odnose s javnošću Ambasade Japana u BiH Takajuki Kumakura rekao je danas u Zvorniku da je jako srećan što prisustvuje manifestaciji "Dani japanske kulture" u ovom gradu, koju je organizovala Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik.

"Jako sam srećan da sam ovdje i da ovom prilikom poklanjam Biblioteci nekoliko magazina žNiponikaž, koji su veoma zanimljivi, edukativani i predstavljaju razne dimenzije japanske kulture i japanskog društva, sa predivnim slikama Japana", rekao je Kumakura.


On je istakao da će nastojati da u narednom periodu obezbijedi i nešto japanske literature za zvorničku Biblioteku.

Gradonačelnik Zoran Stevanović naglasio je da je ova manifestacija jedan od načina približavanja Japana i japanskog naroda ovim krajevima, istakavši jako dobru saradnju u posljednjih 10 godina.

"Kulturna i svaka druga saradnja sa japanskim narodom i njihovom civilizacijom je prilika da posvetimo dužnu pažnju jednoj takvoj zemlji i njenom narodu i da naše mlade ljude učimo da nam Japan, kao zemlja rada i napretka, bude uzor", rekao je Stevanović.

Ističući da je zadovoljan što se i ovom manifestacijom nastoji da se Japan približi našim ljudima, Stevanović se zahvalio Kumakuri i japanskom narodu za sve ono što su učinili i čine za Zvornik, realizujući nekoliko projekata od vodosnabdijevanja nekih zvorničkih naselja do sanacije klizišta u Boškovićima koje su prouzrokovale majske poplave iz 2014. godine.

Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je da je ova ustanova i ranije počela da približava japansku kulturu sugrađanima kupovinom knjiga u kojima se govori o japanskoj kulturi i tradiciji, te kupovinom knjiga japanskih autora, koje su prevođene na srpski jezik.

"Ovom manifestacijom dodatno smo skrenuli pažnju sugrađanima na Japan, dok su učenici i studenti pokazali veliko interesovanje za japanski jezik i kulturu, kao i sve ono što se tiče ove daleke zemlje", rekla je Stjepanovićeva.

Ona je dodala da je, u okviru "Dana japanske kulture", priređena izložba fotografija i knjiga posvećenih Japanu, prezentacija borilačkih vještina, prezentacija japanske istorije i kulture, dok će i učenici Srednjoškolskog centra Zvornik govoriti japansku poeziju.

Stjepanovićeva je podsjetila da će i profesor Filološkog fakulteta Beograd Danijela Vasić govoriti o japanskoj književnosti i svemu onome za šta publika bude zainteresovana.

Rukovodilac Slikarske radionice "Paleta" Jovo Lalić rekao je da učenici "Palete" u prostorijama Biblioteke već rade crteže sa japanskim motivima i portretima u vezi sa podnebljem Japana, čime daju doprinos ovoj manifestaciji.

"Želja nam je da napravimo veliku izložbu žPaletež u Ambasadi Japana, kojom ćemo da spojimo dvije kulture i civilizacije i, naravno, da to pretvorimo u prijateljski odnos nas i Japana", rekao je Lalić.

Stjepanovićeva je u ime Biblioteke uručila prigdan poklon Kumakuri. Pokrovitelj manifestacije "Dani japanske kulture", koja će trajati do četvrtka, 13. oktobra, je Gradska uprava Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana