Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci

GS
Foto: glaskulture

Naveče dana 25. oktobra 2022. u Muzeju Republike Srpske otvorena je manifestacija Dani fra Ivana Frane Jukića, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak podružnica Banja Luka. Kako je već poznato, ova manifestacija je postala tradicionalna u gradu na Vrbasu, jer se održava četvrtu godinu zaredom.

Uvertira u Jukićeve dane bila je umjetnička radionica sa učenicima Opšte gimnazije Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz”, pod vodstvom profesora likovne umjetnosti Davora Paponja i grafičkog dizajnera Aleksandra Škorića, koji je diplomirao u Kanadi, na Univerzitetu za umjetnost Alberta. Ovaj umjetnički pokret, intervencija u prostoru je na svojstven način zaintrigirala građane Banje Luke da se zapitaju ko se krije ispod maske, što je organizatorima i bio cilj, jer svakodnevno prolaze pored spomen biste fra Ivana Frane Jukića, a tako malo o njemu znaju.

Organizatori manifestacije su i ove godine ponudili iznimno bogat i kvalitetan trodnevni program koji se sastoji od likovne izložbe koja predstavlja 50 bosanskohercegovačkih velikana u umjetnosti 20. vijeka Progresus Fundus.

Za drugi dan manifestacije 26. oktobra predviđen je koncert hrvatske vokalne lirike Vedrane Šimić, sopranistice i Milana Lucića, pijaniste, dok je treći dan 28. oktobra namijenjen izložbi narodnih nošnji Hrvata-katolika Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana