Dama s kamelijama ne prestaje da osvaja čitaoce

Aleksandra Glišić
Dama s kamelijama ne prestaje da osvaja čitaoce

Banjaluka - Književno djelo "Dama s kamelijama" Aleksandra Dime Sina, okarakterisano kao jedan od najvećih ljubavnih romana na svijetu jednako je interesantno čitaocima kao i vremenu kada je nastajalo.

U novom ruhu, na srpskom jeziku, pojaviće se do kraja mjeseca, a Dima je došao na ideju da piše o nesrećnoj junakinji na osnovu sopstvenog iskustva sa jednom pariskom kurtizanom. Roman je odmah doživio ogroman uspjeh kako u Francuskoj, tako i u svijetu.

U središtu priče je mladi provincijalac iz dobrostojeće ali konzervativne porodice Arman Dival koji se zaljubljuje u prelijepu parisku kurtizanu Margerit Gotje, oboljelu od tuberkuloze. Ona nošenjem bijelih i crvenih kamelija signalizuje svojim obožavaocima da li je na raspolaganju ili ne. Krećući se u visokim aristokratskim krugovima i pošto se i sama zaljubi u Armana, odluči da odbaci prethodni život i prihvati njegovu bračnu ponudu, ali će se između njih ispriječiti nepremostive socijalne prepreke, intrige i okolnosti koje će uticati na tragičan kraj ove ljubavne priče.

- Ubrzo poslije objavljivanja postavljen na scenu, roman je samo do kraja XIX vijeka bio preveden na dvadesetak jezika. Osim toga, inspirisao je Šopena da komponuje muziku za istoimeni balet, a Verdija za operu "Travijata". Prema romanu su snimljeni mjuzikl nagrađen "Oskarom", "Mulen ruž", i više filmova. Glavnu junakinju igrale su  pozorišne i filmske dive kao Sara Bernar, Greta Garbo, Izabel Iper i mnoge druge - podsjetili su iz beogradske Izdavačke kuće "Laguna" koja će objaviti roman.

Dima je sa jednom damom iz mondenskog društva, Mari Duplesis, imao strastvenu vezu koja je trajala od 1844. do 1845. godine. Smatra se da mu je njen lik poslužio kao inspiracija za roman "Dama s kamelijama" napisan 1848. godine nekoliko mjeseci pošto je njegova ljubavnica preminula. Ovaj roman, koji je napisao za samo tri sedmice, otvorio mu je vrata književne karijere u trenutku kad je slava njegovog oca već počela da gasne.

Slavni otac

Aleksandar Dima Sin (1824-1895), francuski dramski pisac i romansijer, rođen je iz vanbračne veze između Aleksandra Dime i Katrin Lor Labe koja je bila krojačica. Bio je slavan poput svog oca, a proslavio se romanom "Dama s kamelijama". Označen je kao jedan od osnivača "problemske drame".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana