Dalijeve grafike pred publikom u Trebinju

R. Mi.
Dalijeve grafike pred publikom u Trebinju

Trebinje - Izložba grafika jednog od najvećih slikara 20. vijeka Salvadora Dalija "U svijetu Lafontenovih basni", koje su vlasništvo galerije "Viskonti fajn art" kolekcionara umjetnina Lazara Vujića iz Ljubljane, otvorena je proteklog vikenda u izložbenom prostoru novog hotela "Platani" u Trebinju.

Publika je imala rijetku priliku da pogleda seriju od 13 Dalijevih grafika dorađenih akvarelom, koje je najpoznatiji umjetnik nadrealizma radio kao ilustracije basni Žana Lafontena. Kolekcionar Vujić pojasnio je da je pomenuta serija bakroreza nastala 1974. godine i štampana u 250 grafičkih tabli, koje se danas čuvaju u muzejima i galerijama širom svijeta.

- Svijet literature je uvijek bio Dalijeva inspiracija - od Biblije, preko Dantea, Markiza de Sada, do Lafontena. Međutim, ovaj umjetnikov projekat je zaista rijedak i interesantan, uglavnom je u muzejima i nema ga na tržištu. Inspirisani Lafontenovim basnama, ovi radovi su Dalijevo viđenje nas u poistovjećenju sa životinjama, pri čemu svaka slika ima svoju priču - rekao je Vujić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana